Publisert 4. februar 2000

Aker blir beskyldt for korrupsjon i Ghana, etter å ha gitt fem prosent til et ghanesisk oljeselskap for en oljekontrakt i landet. Aker står nå i fare for å tape 190 millioner kroner.

Den 5. november 2008 ble Aker tildelt en lisens på South Deepwater Tano-feltet i Ghana. Nå beskyldes Aker for korrupsjon fra det amerikanske selskapet Anadarko, som tapte budrunden i lisensen. Det amerikanske selskapet skriver i et brev til energiministeren i Ghana at de selv ikke kunne godta kravet om å gi et ukjent ghanesisk selskap fem prosent i lisensen, skriver E24.

Akers partner i Ghana, Chemu Power, fikk fem prosent av lisensen. Chemu Power eies av de ghanesiske forretningsmennene Nik Amarteifio og Dr. Charles Mensa, som igjen har nære forbindelser til John Kufor, som var president da Aker fikk lisensen.

Det ghanesiske selskapet fikk andelen på fem prosent helt gratis og risikofritt, og har bistått Aker lokalt og utført konsulentoppdrag. Så langt er Aker fakturert for to millioner kroner.

I fjor sendte amerikanske Anadarko et brev til energiministeren i Ghana, hvor de reagerer på at Aker har betalt en tredjepart for å få tilgang til lisensen. Nå ber de energiministeren gjøre en ny vurdering av lisensen.

Nå har energiministeren tatt kontakt med sjefen for det ghanesiske oljeselskapet, GNPC, som avviste budet til Anadarko. Også Aker har mottatt et brev fra energiministeren hvor de skriver at kontrakten er gyldig, og at Aker burde ha latt et Ghana-registrert selskap undertegne avtalen.

Aker står i fare for å tape 190 millioner kroner, på grunn av seismikkarbeid som er satt i gang i lisensen. Ifølge E24 vil lisensen kun gi utgifter for Aker fram til oljeproduksjonen starter. Da vil de 85 prosent andelene kunne gi store inntekter, og fem prosent andel vil være en gullgruve.

Aker avviser korrupsjonsanklagene, og kaller Ghana en bananrepublikk. Nå varsler de at de vil trekke seg ut av landet.

– Det er helt uaktuelt for oss å arbeide i Ghana under slike rammebetingelser, og vi vet at andre utenlandske investorer tenker det samme. Den anerkjente avisen Wall Street Journal beskriver det vi blir utsatt for som offisielle kjeltringvirksomheter, og advarer at det er slik oppførsel som gjør at Afrika er fattig. Vi arbeider ikke i bananrepublikker, sier informasjonsdirektør Geir-Arne Drangeid, til VG.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger