Aker BP har satt Gråsel i produksjon
Pressemelding
18. juni 2021
Skarv FPSO (Foto: Aker BP)
Aker BP har satt Gråsel i produksjon
Pressemelding
18. juni 2021

Operatør Aker BP og partnerne i Skarv (Equinor, Wintershall Dea og PGNiG) rapporterer at produksjonen har startet fra Gråsel i Skarv-området, fire måneder tidligere enn opprinnelig plan.

– Jeg er utrolig stolt av prosjektteamet og våre alliansepartnere: Det er seks måneder siden partnerskapet tok investeringsbeslutning om å bygge ut Gråsel. Dette må være ett av de raskest gjennomførte prosjektene på norsk sokkel, sier administrerende direktør i Aker BP, Karl Johnny Hersvik.

Gråsel-reservoaret ligger over Skarv-reservoaret i Norskehavet, om lag 210 kilometer vest for Sandnessjøen. Reservoaret inneholder rundt 13 millioner fat oljeekvivalenter. Oljen og gassen produseres ved å benytte ledig kapasitet på Skarv produksjonsskip (FPSO).

Totale investeringskostnader for Gråsel-prosjektet er på rundt 1,2 milliarder kroner.

Utbyggingen består av en ny produsent som er boret fra eksisterende brønnslisse på Skarv-feltet, med trykkstøtte fra en felles injektor for Gråsel og Tilje.

– Utbyggingsløsningen er basert på gjenbruk av eksisterende infrastruktur. Det har bidratt til å gjøre Gråsel til et svært robust prosjekt både teknisk og kommersielt, og med en balansepris på rundt 15 dollar fatet, sier direktør for drift og feltutvikling, Ine Dolve.

– Tiltakspakken som Stortinget vedtok i juni i fjor, som innebærer raskere skattemessige avskrivninger, har bidratt til å robustgjøre prosjektet ytterligere og akselerere tidslinjen, legger Dolve til.