Aker BP kjøper Lundins olje- og gassvirksomhet
Glenn Stangeland
21. desember 2021
Foto: Lundin Energy
Aker BP kjøper Lundins olje- og gassvirksomhet
Glenn Stangeland
21. desember 2021

Aker BP kjøper Lundin Energy sin olje- og gassvirksomhet. 

Transaksjonen verdsetter eiendelene til rundt 125 milliarder kroner, skriver Aker BP i en børsmelding. 

– Vi skaper fremtidens lete- og produksjonsselskap, med lave CO2-utslipp, lave kostnader, høy kontantstrøm og den mest attraktive vekstporteføljen i industrien. Vi kjenner Lundin-organisasjonen godt og er overbevist om at vi vil skape et enda bedre Aker BP sammen, sier Karl Johnny Hersvik, konsernsjef i Aker BP, ifølge børsmeldingen. 

De mest verdifulle eiendelene i Lundin-porteføljen er åpenbart andelene i Equinor-opererte Johan Sverdrup og egenopererte Edvard Grieg.

Etter at avtalen er gjennomført, blir Kjell Inge Røkkes Aker største eier i Aker BP med 21,2 prosent av aksjene. BP vil eie 15,9 prosent, mens Lundin-familiens investeringsselskap Nemesia vil eie 14,4 prosent av selskapet. Andre Aker BP- og Lundin Energy-aksjonærer vil eie 48,6 prosent av selskapet.

– I 2016 skapte vi Aker BP ved å slå sammen Det Norske og BP Norge. Allerede da delte vi en visjon om et oppkjøp av Lundin Energy. I dag er visjonen blitt en realitet. Nå ønsker vi Lundin-familien, gjennom Nemesia, velkommen som aksjonærer i Aker BP, sier styreleder Øyvind Eriksen i Aker BP. 

Lundins portefølje av fornybar energi er ikke del av fusjonen med Aker BP. Dette vil utgjøre kjerneaktiviteten i Lundin Energy, som vil bestå som eget selskap.  

Saken oppdateres!