Publisert 4. februar 2000

Aker-direktør Arne Hygen Tørnkvist ser et skille i FPSO-markedet før og etter finanskrisen, og tror ikke selskapene lenger er villige til å ta på seg like stor risiko på vegne av operatørene.

– Oljeselskapene vil neppe se at FPSO-kontraktørene er villige, eller har mulighet for, å ta den samme risikoen som de har gjort tidligere. For mange kontraktører har altfor lenge tatt på seg for mye risiko med for lave marginer på grunn av stor konkurranse mellom for mange aktører, skriver Tørnkvist, som er administrerende direktør i Aker Floating Production, i selskapets årsmelding.

Tørnkvist har tro på langtidsetterspørselen i markedet.

– For oljeselskapene er det bedre å investere i produksjonsfasiliteter nå enn når leverandørindustrien gikk varm. Vi tror at oljeselskapene fortsatt i stor grad vil foretrekke å utnytte ekspertisen hos FPSO-kontraktørene for å få levert leide og nøkkeklare FPSO-er.

Tørnkvist tror på konsolidering.

– Vi vil trolig se at FPSO-aktørene slår seg sammen til større, nye og mer robuste enheter for å kunne levere enda større FPSO-prosjekter framover. Nye kontrakter med nye finansielle strukturer vil også bli introdusert for å spre byrden av finansieringen mellom oljeselskapene og kontraktørene, sier Tørnkvist.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger