Publisert 4. februar 2000

Aker Solutions har sikret seg kontrakten for leveranse av hele subseaanlegget til Goliatfeltet. Kontrakten er verdt 2,3 milliarder kroner.

TAPTE FøRST, Så VANT DE: Aker Solutions
lanserte sitt Condeep Monofloater-konsept som
en aktuell flyterenhet til Goliat-feltet, men tapte
til fordel for Sevan Marine. Nå har selskapet fått
sikret seg en annen av de store kontraktene på
feltet.

Kontrakten, som inkluderer ingeniørtjenester, fremskaffelse og bygging, inkluderer åtte overtrålbare bunnrammer, 24 ventiltrær, kontrollsystemer, 20 kilometer med kontrollkabler i stål i tillegg til intervensjonsutstyr og koblingssystemer.

– Vi har en klar strategi på å være oljeselskapenes foretrukne partner for feltutviklinger på dypt vann og i krevende områder. Goliat subseakontrakten bekrefter en sterk tillit til teknologiene, løsningene og leveranseevnen vår, sier Simen Lieungh, konsernsjef i Aker Solutions, i en børsmelding.

Aker Solutions kjempet også hardt om å vinne konseptet for flyterenheten til feltet tidligere i år, men den kontrakten vant Sevan Marine.

Tre kjempet om kontrakten
I februar skrev vi at det var tre selskaper som kjempet om subsea-kontrakten : FMC Technologies, GE VetcoGray (som nå har skiftet navn til GE Oil & Gas), og Aker Solutions. Alle selskapene bekreftet da at de var interessert i kontrakten, og FMC sa endog at dette var den eneste Goliat-kontrakten de tok sikte på å levere inn anbud på.

Aker Solutions’ konserndirektør for Subsea tror Goliat-oppdraget kan gi bedre stabilitet for selskapets ansatte i Norge.

– Dette er et av de store subseaprosjektene som tildeles i 2009, og det har vært et viktig mål for oss å vinne denne kontrakten. Prosjektet vil gi oss en høyere grad av forutsigbarhet for produksjons- og servicefasilitetene våre i Norge. Det vil også gi et betraktelig bidrag til økt offshorerelatert aktivitet ut fra Hammerfestregionen, sier Mads Andersen, konserndirektør Subsea, Aker Solutions.

Langstrakt samarbeid
Kontrakten blir et samarbeid mellom flere Aker Solutions-avdelinger. Ventiltrærne skal produseres i Tranby, kontrollkablene i Moss, mens strukturer og manifolder vil bli tilvirket i Egersund. Kontrollsystemene skal produseres i Aberdeen, mens prosjektledelsen vil sitte på Aker Solutions’ hovedkontor på Fornebu.

– Selv om Goliat på mange måter vil være et referanseprosjekt for feltutbygginger i Barentshavet er det viktig å understreke at teknologiene som skal benyttes har vært brukt flere andre steder i verden, og er håndplukket til dette sensitive området. Vi skal gjennomføre prosjektet i tråd med krevende miljøkrav og standarder, forteller Subsea-sjef Andersen.

Leveransene vil begynne i 2011 og pågå fortløpende til og med 2013.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger