Publisert 4. februar 2000

Aker Subsea kaster seg på bølgen for standardisering. Selskapet mener tilveksten av nye selskaper på norsk sokkel gjør det logisk med en mer industriell tilnærming.

VIL HA INDUSTRI-TANKEGANG: Svenn Ivar Fure i
Aker Solutions mener det er på tide å
industrialisere Nordsjøen.
(Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

– Behovet for industrialiserte løsninger og produkter, som ikke krever forskning og utvikling hver gang, er stort. Man trenger løsninger som er kjappe og kostnadseffektive, og det gjør at man kan få ressurser som tidligere ikke var regningssvarende tidligere i produksjon, sier Svenn Ivar Fure, visepresident med ansvar for subsea hos Aker Solutions til Oilinfo.

Standardisering og industrialisering
Aker Solutions’ største konkurrent FMC Technologies har det siste året snakket varmt om masseproduksjon og hyllevarer, og har blant annet sikret seg kontrakten for de første fast track-prosjektene til Statoil. Dette er en kontrakt Aker Solutions naturlig nok helst ville hatt selv, men Fures argumentasjon for mer industrialisering på norsk sokkel retter seg ikke primært til Statoil, men til de mindre, nye aktørene på norsk sokkel.

– De nye aktørene utfordrer kostnadsnivået. De er også ofte veldig åpne for nye ideer. Statoil må alltid se ting i sammenheng, mens de mindre selskapene har gjerne bare det ene feltet å bygge ut. Blir det for dyrt eller for komplisert blir det ikke noe av, og de trenger ikke like fleksible løsninger som de større operatørene, sier Fure.

Halvere kostnad
Fure mener utbyggingskostnadene for subsea-felt kan kuttes til halvparten av dagens nivå hvis man fokuserer riktig i utbyggingsløpene.

– Som leverandør må man legge flere prosjekter sammen, og bruke samme engineering flere ganger og bruke de samme folkene på flere lignende prosjekter. Dermed sprer man kostnadene for for eksempel design over totalt sett flere ventiltrær, og dermed blir hvert enkelt ventiltre billigere. I tillegg må man være fokusert på å velge standardiserte løsninger, og ikke nødvendigvis fokusere slik på fleksibilitet, sier Fure, og forteller at Aker Solutions nå utvikler produkter som har som mål å kunne brukes på rundt 80 prosent av feltene i Norge.

– Kutter man kostnadene med 50 prosent er det jo klart at flere felt kommer i produksjon, legger han til.

Peker på Dong
Som et eksempel på hvordan slike standardiserte prosjekter kan gjøres, trekker Fure fram Dongs utbygging av Trym og Oselvar. De to feltene er lokalisert to helt forskjellige steder i Nordsjøen, men bygges ut med noenlunde likt utstyr, levert av Aker Solutions.

– Kontrakten for Trym ble tildelt i mars 2009, som et relativt enkelt felt med 2 ventiltre, en manifold, høytrykksstigerør og navlestreng. Så ble Oselvar tildelt tre måneder senere, og da er det jo klart at vi sparer inn mye penger på å bruke samme team, vi kan bruke engineeringen om igjen og vi får volumrabatter på innkjøp av utstyr, sier Fure.

Tilnærmingen i prosjektorganisasjonen har også vært effektiv og fokusert.

SOM HåND I HANSKE: Fure mener Aker Solutions’
strategi passer perfekt for prosjekter som Trym
og Oselvar (bildet), som for tiden bygges ut av
Dong.

– Man har konsentrert seg veldig om å få ting i gang og av gårde, og brukt lite tid på å diskutere filosofiske tilnærminger til ulike problemstillinger. Ville en måte å gjøre ting på utgjøre en fare for tidsplanen, gjorde man ting heller på en annen måte, sier Fure.

Fasiten for prosjektet ble at alle strukturene ble levert 13 måneder etter at de ble bestilt, mens ventiltrærne ble levert 10 måneder etter at de bestilt.

– Statoil har snakket varmt om å ha for eksempel ventiltrær stående klart på et lager. Vil dere produsere standardisert utstyr før det er inngått kontrakt for å kutte ledetiden?

– Nei, vi produserer jo mange av komponentene klare, men selve sammenstillingen ønsker ofte kunden å være med på, blant annet på grunn av testing. Vi tror likevel vi kan få ledetiden langt ned, gjerne på mellom seks og ni måneder, og da er det ikke lenger ledetiden som er flaskehalsen, men heller boring av brønner eller lignende, svarer Fure.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger