Publisert 4. februar 2000

Aker Solutions blar opp 2 milliarder kroner for å kjøpe fire selskaper av storebror Aker ASA. Andeler i Aker Oilfield Services, Aker DOF Deepwater, ODIM og Midsund Bruk skifter nå hender.

– Vi kjøper oss opp i gode virksomheter som gir oss forsterket slagkraft i våre strategiske fokusområder. Vi etablerer et utvidet fundament for videre industriell utvikling i grensesnittet mellom energi, miljø og maritim virksomhet – næringer med solid langsiktig vekstpotensial, sier Simen Lieungh, konsernsjef i Aker Solutions.

Litt av hvert
Aker Solutions kjøper 46 prosent av aksjene i Aker Oilfield Services, noe som gjør Aker Solutions til selskapets eneste eier. I tillegg kjøper selskapet 50 prosent av aksjene i Aker DOF Deepwater, 33 prosent i ODIM, samt 100 prosent av aksjene i Midsund Bruk. En rettet emisjon gjør også at Aker Solutions øker sin eierandel i Aker Clean Carbon fra 30 til 50 prosent.

Også storebror Aker ASA er godt fornøyd med salgsavtalen.

– Med disse transaksjonene tar både Aker og Aker Solutions sats. Vi har forhandlet fram en slagkraftig industriell løsning. Den er god for Aker fordi det konsentrerer våre ressurser om færre hovedselskaper. Den er god for Aker Solutions og de involverte selskapene fordi teknologi- og produktmiljøene utfyller hverandre. Den legger grunnlag for fortsatt lønnsom vekst i Aker Solutions i grensesnittet mellom energi, miljø og maritim virksomhet, sier konsernsjef øyvind Eriksen i Aker.

På dypt vann
Aker Solutions peker framover når de forklarer oppkjøpet av Aker Oilfield Services og Aker DOF Deepwater:

– Leting og produksjon av olje og gass skjer på stadig større havdyp, i alle verdensdeler. Dette fører til at oljeselskapene stadig etterspør mer avanserte teknologiprodukter, tjenester og marine operasjoner for dypt vann. Aker Solutions overtakelse av Aker Oilfield Services og inntreden i Aker DOF Deepwater styrker selskapets grep om dette markedet. Offshoreselskapet DOF er marin partner for Aker Oilfield Services. Gjennom disse transaksjonene etableres et tettere samarbeid mellom Aker Solutions og DOF. Dette skaper nye og spennende muligheter, skriver selskapet i en børsmelding.

Shipping og offshore
Eierandelene i ODIM og Midsund Bruk ses på som viktige strategiske brikker i selskapets satsing i skjæringspunktet mellom offshore og shipping.

Et tettere samarbeid med ODIM og Midsund vil utvide Aker Solutions teknologi- og produktportefølje. Det er spesielt interessant å vurdere ODIMs portefølje i sammenheng med Aker Solutions-selskapet Aker Pusnes. ODIM og Midsund Bruk er lønnsomme bedrifter med EBITDA-marginer på henholdsvis 18,6 prosent og 16,6 prosent i 2008, melder Aker Solutions.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger