Publisert 9. oktober 2006

Aker Kværner planlegger en tørrdokk som kan brukes for flere formål i Murmansk-regionen. Dokken vil primært bli brukt til å bygge betongplattformer til Shtokman-prosjektet og prosjekter i Karahavet.

Av: Alex Khrol

Foto: Quattrogemini

Da planene ble presentert for guvernøren for Murmansk-regionen, sa Aker Kværners representant Erik Gulbrandsen at han ønsket å gjenta suksessen fra prosjektet i Vostochny-havnen, der tørrdokken ble bygd som en del av Sakalin II –prosjektet.

For Shtokman-prosjektet er betongplattform nødvendig for å kunne møte utfordringene som redusert trykk vil medføre underveis i prosjektet. Slike kompressor-plattformer kan også bidra til å utvikle nabofelter som Ludlovskoe og Ledovoe.

Aker Kværner har blitt enig med regionens myndigheter om å etablere en arbeidsgruppe for å undersøke hvor en tørrdokk plasseres i Murmansk. Gruppen har allerede besøkt landsbyen Teriberka på kysten av Barentshavet. Tidligere var Teriberka på listen over mulige steder for plassering av LNG-fabrikken for Shtokman, men stedet ble uaktuelt på grunn av motstand hos lokalbefokningen. Ifølge offisielle kilder i Murmansk er det to til tre plasser i området som teknisk sett kan passe for prosjektets størrelse.

Erfaringer fra Sakalin II tilsier at Aker Kværner vil trenge om lag 12 000 personer for å bygge dokken, og 3000 for driften. Kapasiteten av dokken vil tillate bygging av 2-3 plattformer parallelt. Ifølge en representant for myndighetene i Murmansk vil byggingen av tørrdokk-prosjektet kunne koste mellom 2 og 2,5 milliarder dollar, eller 13 til 16 milliarder kroner.

Etter møtet i Murmansk ved sist månedskifte, ble guvernør Yury Evdokimov invitert til å besøke Aker Kvaerners byggeplasser i Norge i løpet av hans besøk hos statsminister Jens Stoltenberg i begynnelsen av desember.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger