Publisert 4. februar 2000

BarentsBase, som er eid av Aker ASA, vurderer å selge Svartnesanlegget i Vardø. Anlegget skulle fungere som base mot Shtokman-feltet i Russland.

LITE AKTIVITET:Barents Base vil selge Svartnesanlegget i Vardø.
(Foto:BARENTS BASE)

For fem år siden kjøpte BarentsBase, som igjen er eid av Aker ASA, Svartnesanlegget i Vardø for å posisjonere seg mot Shtokman-utbyggingen i Russland. Nyheten om at Shtokman Development utsetter investeringsbeslutningen til neste år, gjør at gassproduksjonen fra feltet trolig blir utsatt i minst tre år til.

Eier av Svartnesanlegget, Barents Base, bekrefter overfor Petro.no at de er i dialog med ulike aktører som er interessert i å kjøpe anlegget.

– Vi er inne i en prosess hvor vi ser på de ulike mulighetene som foreligger, sier Morten Hofstad i BarentsBase til Petro.no.

Han ønsker ikke å spesifisere hvilke konkrete tilbud som er gitt, og hvor mange aktuelle kjøperkandidater det er snakk om.

Ikke så lett fra Aker Brygge
– Er det ikke et poeng å ha litt mer is i magen dersom det kommer utbygginger i Barentshavet og russisk sektor?

– Det kan være et poeng å ha litt mer is i magen, men vi ser at det er bedre med lokale drivkrefter for å drifte anlegget i mellomtiden. Krefter som er tettere knyttet til området. Det er ikke så lett å drive bygget fornuftig fra Aker Brygge, sier Hofstad.

Også Aker bekrefter at de har hatt interesse fra mulige kjøpere av anlegget, men innrømmer ikke at anlegget var tiltenkt Shtokman-utbyggingen.

– Vi har aldri sagt at Shtokman var en del av planen med å kjøpe anlegget. Det er først og fremst et fiskerianlegg, det er for eksempel ikke dypvannskai der. Det blir å konstruere en sammenheng, sier kommunikasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker ASA til Petro.no.

Løftebrudd
Dersom BarentsBase og Aker selger anlegget i Vardø, sier ordfører i Vardø kommune, Rolf Einar Mortensen, at han oppfatter det som et løftebrudd, skriver NRK.

– Vi ble forespeilet at Aker kjøpte anlegget på grunn av Shtokman-utbyggingen. De har ikke foretatt seg noen ting mens de har eid det, så vi kunne jo godt tenkt oss eiere som utførte arbeid der, sier Mortensen til Petro.no.

Mortensen informerer om at Vardø kommune aldri har eid Svartnesanlegget, og at Innovasjon Norge solgte det til Aker for fem år siden.

På BarentsBase sin hjemmeside heter det at ambisjonen er å «utvikle området til å bli en forsyningsbase for det østlige Barentshavet innen olje og gass, sjøberedskap og fiskeri. Selskapet har siden overtakelsen avhendet eiendom og anleggsmidler som ikke har vært sentrale for den videre utviklingen av selskapet, og sitter nå på lokaler som er godt egnet til å møte offshorenæringens behov.»

CCB mulig kjøper
En mulig kandidat til å ta over Svartnesanlegget er Vardø BarentsBase, som er delvis eid av CCB, Bjørn Dæhlie og Vivian Lorentzen.

– Det stemmer at vi er interessert i anlegget, siden det ligger innenfor vårt område på Svartnes, sier Vivian Lorentzen til Petro.no.

Vardø Barents Base disponerer 2.000 mål på Svartnes havn i Vardø, og har som mål å arbeide for at lagring av rørledninger og oljevernaktiviteter lokaliseres til Vardø.

– Det avhenger av prisen det selges for, i tillegg til at vi må ta i betraktning av Shtokman- beslutningen nå ble utsatt, sier Lortenzen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger