Aker Solutions: – Virkelig skuffende

Publisert 29. april 2013

Ekofisk og kontrollkabler gir Aker Solutions en svært skuffende start på 2013.,

Et betydelig etterslep gjør at Aker Solutions går ut med informasjon offentlig nå, skriver selskapet i en melding.

– Aker Solutions forventer å rapportere en omsetning på 11,1 milliarder kroner og et resultat før renter, skatt og avskrivninger (EBITDA) på 868 millioner kroner for første kvartal 2013, heter det i meldingen.

Ekofisk Zulu
Det er flere ting som påvirker de skuffende resultatene. Blant annet Ekofisk.

– Inntjeningen ble påvirket av økte kostnader på Ekofisk Zulu-prosjektet. Arbeidet ble fremskyndet for å sikre at plattformen vil bli transportert fra verft i Egersund til Ekofisk-feltet i midten av juni og begynne å produsere olje i oktober 2013. Merarbeid som følge av kvaliteten på kabler levert av en underleverandør gir også økte prosjektkostnader, skriver Aker Solutions i meldingen.

Umbilicals
Men det er også flere andre momenter som har innvirkning på resultatene.

– Resultatene ble også tynget av et tap på 63 millioner kroner ved Umbilicals (kontrollkabler) forretningsområdet. Vi skrev i første kvartal ned verdien av flere umbilicals prosjekter etter en grundig gjennomgang av hele porteføljen. Flere av prosjektene har, som tidligere rapportert, hatt driftsproblemer i Norge. Mens en snuoperasjonplan er i ferd med å bli implementert, er Umbilicals-forretningsområdet forventet å generere en lav, men positiv EBITDA-marginen i andre kvartal, skriver Aker Solutions.

Aker Wayfarer og Skandi Aker
Inntjeningen skal også ha blitt påvirket av et tap på 54 millioner kroner på Oilfield Services og Marine Assets (OMA) forretningsområdet da skipene Aker Wayfarer og Skandi Aker var inaktive i første kvartal. Dette forretningsområdet forventes å medføre ekstra tap i andre kvartal, siden Aker Wayfarer og Skandi Aker er satt til å være inaktiv før de går i operasjon i midten av juni og midten av juli, heter det.

Cat B-prosjektet

Aker Solutions nevner også Cat B, men uten at noen nyheter om prestisjeprosjektet for Statoil blir nevnt videre.

– Cat B-prosjektet, som tidligere kommunisert, er i en systemdefinisjonsfase hvor Aker Solutions og klienten er i en dialog om hvordan man skal gå frem videre. Partene vil bruke den tiden som kreves for å finne en løsning og ingen nyheter bør forventes i nær fremtid, heter det.

Selskapet peker også på at EBITDA-marginene for forretningsområdene Drilling Technologies, brønnintervensjon og Mooring and Loading Systems var litt lavere i første kvartal enn gjennomsnittet de siste kvartalene, hovedsakelig på grunn av økte kostnader på noen prosjekter samt noen forsinkede kontrakter.

– Virkelig skuffende

– Aker Solutions vil presentere et komplett sett med første kvartal inntekter den 8. mai 2013. De rapporterte tallene i dag er foreløpige og har ikke vært diskutert eller godkjent av Aker Solutions styret, heter det videre.

– Den trege starten på 2013 er virkelig skuffende, sier Øyvind Eriksen, arbeidende styreformann i Aker Solutions ASA.

– Tapte eller utsatte kontraktstildelinger er en del av spillet. Men de som er tapt på grunn av kvalitetsproblemer er rett og slett sett uakseptabelt. Vi har jobbet hardt for å unngå slike feil, men det er fortsatt en vei å gå. Mitt håp er at kundene setter pris på vår innsats for å levere i henhold til våre forpliktelser til å ivareta sine økonomiske interesser og at vi til syvende og sist vil være i stand til å finne minnelige løsninger på noen av de ekstra kostnadene, sier Eriksen i meldingen.

Reflekterer usikkerheten
Aker Solutions viser også i meldingen til at den trege starten i 2013 reflekterer både økt usikkerhet i markedet og porteføljefølsomhet.

– Mens Aker Solutions fortsatt opplever et høyt nivå av anbudsaktivitet, er ordreinngangen i de neste kvartalene mer utsatt enn i tidligere kvartaler på grunn av utsettelser eller avbestilling av enkelte prosjekter. Vi forventer større klarhet i de neste tre månedene om hvordan for eksempel Ekofisk Zulu og Skandi Aker vil utvikle seg. Forutsatt at disse prosjektene er gjennomført som planlagt og at de ulike forretningsområdene har en normal kapasitetsutnyttelse, forventer Aker Solutions økonomiske resultater med unntak av engangsposter, for å være bedre i tredje og fjerde kvartal 2013 enn i tilsvarende kvartaler for ett år siden, og i tråd med selskapets femårs plan.

– Til tross for de siste tilbakeslag, er vi forpliktet til å utvikle Aker Solutions i tråd med våre fem-års plan, sier Øyvind Eriksen.

Siste fra forsiden

DNO kjøper fem felt i Norne-området

Enighet i sokkeloppgjøret – lønnsøkning på 44.000 kroner

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger