Publisert 4. februar 2000

I forrige uke ble Aker Stord tildelt kontrakt for dekket til Eldfisk verdt 5,5 milliarder kroner og flere hundre arbeidsplasser. Hva nå, adm. dir. Lars Eide?

NY SERIE:

I en ny ukentlig serie vil Oilinfo gjøre større intervjuer med ledere i aktuelle bedrifter for å kaste lys over markedssituasjonen.

Tidligere intervju:
GMC Gruppen
Hitec Productes
Apply
Scana Industrier

Aker Stord

– Aker Stord er et av Norges største verft, og ligger på øya Stord i Sunnhordland. Verftet har hatt mange navn, blant annet Stord Sildoljefabrik, AS Stord, Stord Verft og Aker Kværner Stord. Verftet begynte som en sildeoljefabrikk som reparerte skip utenom sildesesongen. Etter andre verdenskrig gikk verftet over til å bygge skip, og siden 1975 har verftet vært store innenfor olje- og gassbransjen, og har blant annet bygget «Aker Barents», «Aker Spitsbergen», plattformene til blant annet Kristin, Snorre B, FPSO-en til Norne og flere Condeep-plattformer.

– Selskapet har rundt 1.600 ansatte, og omsatte i 2009 2,4 milliarder kroner. Selskapet hadde et driftsresultat på minus 486,4 millioner kroner og et årsresultat på minus 375,6 millioner kroner i 2009. Selskapet er eid av Aker Solutions.

Aker Stord har vært i hardt vær de siste årene. Den norske verftsbastionen har blitt truet av billig asiatisk arbeidskraft på den ene siden og passive norske operatører, som grepet av finanskrisen og oljeprisfallet har holdt feltutbyggingene tett til brystet. Aker Stord hadde en omsetning på seks milliarder og et driftsresultat på 456 millioner kroner i regnskapet for 2006, som foreløpig har vært et toppår for selskapet. I 2009 var derimot omsetningen falt til 2,4 milliarder kroner og et driftsresultat på minus 486 millioner kroner. Det skal nå snu.

Nå sendes nemlig utbyggingsplaner igjen jevnlig til Olje- og energidepartementet, og flere store prosjekter er på trappene. Det største av alle er videreutviklingen av Ekofisk-området, i regi av ConocoPhillips, med prosjektene Eldfisk II og Ekofisk Sør. Til sammen er investeringsrammen på de to prosjektene 65 milliarder kroner, og Aker Stord fikk i forrige uke kontrakten for bygging og ingeniørarbeid til dekket og broer for ConocoPhillips Eldfisk II-plattformn Eldfisk 2/7 S. Kontrakten er verdt 5,5 milliarder kroner.

Les også: Aker vinner kjempekontrakt på Eldfisk

Flere store prosjekter
– Vi ser at markedet er på vei til å ta seg opp igjen, og det kommer flere større prosjekter framover nå, fra 2012 til 2015. Vi er optimistiske om at vi klarer å nå våre mål om å få omsetningen tilbake på toppnivået fra 2006 og 2007, sier Lars Eide, administrerende direktør i Aker Stord til Oilinfo.

Selskapet satser på å nå fordums storhetstider innen 2013, og ha en moderat økning i omsetning i 2014 og 2015.

– Vi møter andre utfordringer nå enn tidligere. Den internasjonale konkurransen er mye tøffere enn for fem til ti år siden. Tidligere var konkurransen primært europeisk, men nå kommer den fra Asia. Vi er nødt til å tenke nytt for å holde et akseptabelt kostnadsnivå gjennom å kombinere elementer av lavkostnadsproduksjon med vår styrke: gjennomføring av kompliserte prosjekter til riktig tid og med riktig kvalitet, sier Eide.

Noe ute, noe hjemme
Aker Stord setter ut deler av produksjonen til lavkostland, mens ferdigstillelse og de mer avanserte elementene gjøres på Stord.

– Eldfisk-prosjektet viser at dette er en modell som kundene våre setter pris på, og vi viste også med Gjøa at det er fullt mulig å kombinere lavkostproduksjon med kompliserte operasjoner utført i Norge. Vi må videreutvikle denne modellen: øke volumet ute og gjøre de krevende operasjonene i Norge, sier Eide.

OPTIMIST: Administrerende direktør Lars Eide
på Aker Stord ser lyst på fremtiden.
(Foto: AKER STORD)
1600 ANSATTE: Oversiktsbilde av Aker Stord
mens de bygget to av verdens største flyttbare
borerigger «Aker Spitsbergen» og «Aker Barents».
(Foto: AKER STORD)

Aker Stord er eid av Aker Solutions, men Røkkes leverandørimperium står foran en restrukturering som kan komme Aker Stord til gode. Selskapet blir nemlig navet i det nye selskapet Aker Contractors, som skal ta større EPC-kontrakter over hele verden. Aker Stord får fokus på regionen hvor Aker Solutions allerede står sterkest: Nordsjøen.

Les også: Aker Solutions blir tre

– Vi er midt oppe i denne separasjonsprosessen fra Aker Solutions nå, og Aker Stord vil bli en sentral del av det nye selskapet. Vi satser på børsnotering i tredje kvartal i år, og vi har blant annet gjort et organisatorisk grep hvor Aker Stord har tatt over 400 ansatte fra Aker Elektro her på Stord allerede. Med de spisse organisasjonsmessige begrepene og Eldfisk-kontrakten er vi godt rustet til å sjøsette Aker Contractors, sier Lars Eide.

– Ordrereserven tok seg godt opp med Eldfisk, og ambisjonen er at vi skal ha flere prosjekter som går parallelt. Vi er i sluttfasen på to landprosjekter nå, på Kollsnes og på månelandingen på Mongstad. De blir avsluttet i år. Skarv-skipet ligger nå til kai her, og vi hjelper BP med å ferdigstille det. Den jobber vil være fullført i løpet av 2011, mens verkstedarbeidet for Eldfisk-oppdraget begynner litt utpå 2012. Det betyr at vi går inn i en liten dip i vinter, men det vil ta seg godt opp igjen i 2012, lover Eide.

Les også: Mer fokus på Stord

Både på land og offshore
Eide avslører at det ligger en del mindre landanleggsjobber framover, og at selskapet sikter seg inn mot et eventuelt Snøhvit tog 2 i 2015. Han vil ikke gå konkret inn på hvilke prosjekter selskapet byr på, men det er grunn til å tro at det er de store, velkjente prosjektene på norsk sokkel som blant annet Valemon, Ekofisk og Luno. I alle tilfeller tror Eide at de grepene selskapet har tatt i løpet av finanskrisen nå vil stille selskapet bedre rustet til å takle både opp og nedturer som vil komme i fremtiden:

– Vi har hatt vår andel av krevende prosjekt. Nå har vi lagt de bak oss, og har en sunnere portefølje foran oss. I tillegg har vi i dag en arbeidsstyrke på 1.600 ansatte som er veldig fleksible. Omtrent 50 prosent av disse jobber utenfor Stord, derav 150 internasjonalt. Vi har også en god styrke offshore på modifikasjonsoppdrag. Fleksibiliteten i arbeidsstokken vår er særdeles positiv, og dette gjør oss mer robuste til å takle både opp- og nedturer fremover, konkluderer Eide.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger