Publisert 4. februar 2000

Torsdag testet Aker Solutions Horten-avdeling sitt nye og egenutviklede Crown Mounted Compensator (CMC) som er beregnet for kompenseringslast opp til 680 tonn.

BORESTRENGKOMPENSATOR:Slik ser Akers egen-
utviklede kompensator ut. (Foto: AKER SOLUTIONS)

De siste månedene har Aker Solutions boreutstyrsdivisjon signert kontrakter for flere milliarder, og en andel av konstruksjonene skal foregå i Horten-avdelingen. Selskapet har blant annet utviklet en egen CMC eller borestrengskompensator, som er 20 meter høy og veier ca 160 tonn.

– En slik fullskala test som gjøres nå har så vidt vi vet ikke vært gjort hos noen av leverandører tidligere, sier kommunikasjonssjef Siw Anett Enerud i en epost.
Selskapet har måtte bygge et mini «boretårn» til å montere kompensatoren på, i tillegg til å rigge opp alt som finnes av hydraulikk og luft i et normalt riggmiljø. Et kontrollrom er også rigget, for å simulere riggmiljøet.

Aker Solutions melder at dette er en ny generasjons borestrengskompensator med 50 prosent større kapasitet enn tidligere modeller på markedet. Kompensatoren er konstruert for boreoperasjoner på havdyp ned til 3000 meter. En av hovedfunksjonene riggen testes for er å følge riggens bølgebevegelser, slik at boreoperasjonen kan foregå med jevnt trykk på borekrona, som gjerne går flere km ned i havbunnen.

– En typisk dypvannsrigg som denne kan brukes på, kan klare å kompensere i bølgehøyder på gjennomsnittlig elleve meter, og med enkeltbølger på opptil 22 meter, sier Enerud.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger