Aksjonær-forslag ble grundig nedstemt

Publisert 15. mai 2013

Statoils generalforsamling sa i går tydelig nei til forslagene om ikke å drive petroleumsvirksomhet i isfylt Arktis, samt nei til forslag om å trekke seg ut av oljesandvirksomhet i Canada.,

I går ble Statoils generalforsamling holdt, der to forslag var kommet inn fra aksjonærer til behandling.

Petro.no omtalte i går forslagene, som går ut på ikke å drive petroleumsvirksomhet i isfylt Arktis, samt om å trekke seg ut av oljesandvirksomhet i Canada.

Dette skal, etter hva Petro.no kjenner til, være forslag fra Greenpeace og WWF. Forslagene ble stemt ned.

LES OGSÅ:

Statoil skal behandle oljesand og arktisk utvinning

Bård Glad Pedersen, pressetalsmann for Statoils internasjonale virksomhet, forteller at det var bred enighet i generalforsamlingen om å stemme imot forslagene.

Grundig nedstemt
– Sakene ble behandlet, og voteringsresultatet var 0,46 prosent for forslaget om oljesand. Dette har vært behandlet en rekke ganger før, og i år var den en nedgang fra 2,12 prosent i fjor. For det arktiske forslaget, var det 0,5 prosent som stemte for, ifølge Glad Pedersen.

På spørsmål om dette var som ventet, sier han følgende.

– Saken om oljesand i Canada har blitt behandlet før, og det har vært et klart flertall for å si nei til forslaget.

Oljesandkritikk

I forkant av generalforsamlingen har Statoil fått kritikk, blant annet fra rådgiver i Norsk klimastiftelse, Lars-Henrik Paarup Michelsen. Kritikken har gått på at Statoils oljesand-ambisjoner strider mot togradersmålet.

– Statoil-styret ofrer togradersmålet for å kunne utvinne oljesand i Canada, oppsummerer han i en artikkel .

Han underbygger påstanden med deler av Statoils egne argumenter.

Statoil-styret skriver følgende: «I følge Det internasjonale energibyrået (IEA) vil ukonvensjonell oljeproduksjon på verdensbasis stige til ti millioner fat per dag i 2035.»

Paarup Michelsen svarer følgende:

– Det er riktig at produksjonen av ukonvensjonell olje, ifølge IEAs «New Policies»-scenario, vil stige til 10,4 millioner fat per dag i 2035 (side 107 i World Energy Outlook 2012). Av dette vil 4,3 millionar fat komme fra canadisk oljesand. Men det Statoil-styret ikke nevner er dette, skriver han, og viser til tre momenter:

– I «New Policies»-scenarioet legger IEA til grunn en gjennomsnittlig temperaturøkning på 3,6 gradar.
– I «New Policies» er forventet oljeetterspørsel i 2035 hele 20 prosent høyere enn i det scenarioet som har kurs mot togradarsmålet («450»-scenarioet).
– I fremskrivingene til canadiske myndigheter er oljesandproduksjonen i 2035 ventet å komme opp i 5,1 millionar fat per dag – langt over energibanen til IEA for 3,6 gradars oppvarming.


Utbytte
Ellers på generalforsamlingen ble årsregnskap og årsberetning for Statoil ASA og for konsernet for 2012 godkjent, ifølge Statoil.

– Det utdeles et utbytte på 6,75 kroner per aksje. Utbyttet tilfaller selskapets aksjeeiere per 14. mai 2013. Forventet utbetalingsdag er 29. mai 2013. Forventet utbetalingsdag for utbytte i amerikanske dollar under ADR(American Depository Receipts) programmet i USA er 5. juni 2013, skriver selskapet.

– Statoils aksjer på Oslo Børs vil bli handlet eksklusive utbytte fra og med 15. mai 2013. Rettigheter under ADR programmet i USA vil bli handlet eksklusive utbytte fra 17. mai 2013, heter det videre i oppsummeringen fra Statoil.

I tillegg ble Elisabeth Berge, departementsråd i Olje- og energidepartementet valgt som nytt medlem av valgkomiteen for perioden fram til generalforsamlingen i 2014. Johan A. Alstad, avdelingsdirektør i seksjon for eierskap i Olje- og energidepartementet, ble valgt som personlig varamedlem for Elisabeth Berge i den samme perioden.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger