– Aktivitet på norsk sokkel kan måtte vike som følge av helikoptermangel

Foto: Ella Ege Bye/OED
NTB
Publisert 9. januar 2024
Energidepartementet ser på flere tiltak for å få bukt med helikoptermangelen på norsk sokkel, og i ytterste konsekvens kan olje- og gassaktivitet måtte vike.

Det skriver energiminister Terje Aasland (Ap) i svaret på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen fra Frp.

Bakgrunnen er at helikopterprodusenten Sikorsky har problemer med å levere deler til S-92-helikopteret, som er den eneste typen som brukes til å fly offshore i Norge.

– Det skal være sikkert å dra og være på jobb på norsk kontinentalsokkel. I sin ytterste konsekvens betyr det at aktivitet må vike dersom det ikke er tilstrekkelig helikopterkapasitet, skriver Aasland i svaret sitt.

Som følge av leveringsproblemene har de to største helikopterselskapene i Norge, CHC og Bristow, begge måttet sette to og tre helikoptre på bakken.

Aasland skriver at departementet hans jobber tett med relevante amerikanske aktører om saken. Bransjen jobber også sammen for å finne tiltak for best å utnytte dagens helikopterkapasitet.

Videre skriver Aasland at det jobbes med å vurdere andre helikoptertyper enn S-92, men at det ikke vil løse problemet på kort sikt.

Grunnen til at det i dag kun er én helikoptertype som brukes offshore, henger sammen med at den andre hovedtypen som ble brukt i Norge, EC225 produsert av Airbus, ble satt på bakken permanent etter Turøy-ulykken i 2016.

Siste fra forsiden

+

Rigger seg for borekampanje i Norskehavet

Kjøper Karsten Moholt AS

+

Equinors neste bølge av utbygginger – 16 prosjekter står på listen

+

Åpner for at staten kan ta over gasskraftanlegget på Melkøya

+

Skal investere 20 milliarder kroner i utbyggingen av Fram Sør

+

Mistet kontroll over helikopteret: – Pilotene var desorienterte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger