Publisert 4. februar 2000

Egil Lauvsland har liten stand, men stort pågangsmot.

SATSER FRISKT: Egil Lauvsland i Norwegian Drilling Equipment staser mot øst. Foto: INGER JOHANNE STENBERG

– Jeg er her med en boreteknologi jeg har videreutviklet, denne utstillingen fungerer litt som en lekegrind, forteller Egil Lauvsland til Oilinfo i Moskva.

Han har fått det ene hjørnet under den norske fanen, Norway – an energy giant, og her prøver han å nå ut til russerne. Standen med energigiganten er mindre i år enn tidligere under Neftegazutstillingene i Moskva.

– Det har dabbet av litt i forhold til tidligere ganger jeg har vært her, men det skjer helt klart ting, forteller Lausvland.

Han har selskap av blant annet Aker Solutions, Det norske veritas (DNV), Arctic Europe og Innovasjon Norge.

Se bilder fra Neftegaz hos vår søsterside Petronord

Tar russerne seriøst
– Dette er et sted hvor bedriftene vil være, selv om det er noe færre i år. Det merkes selvfølgelig at Statoil ikke er her. Men det er gøy å ha med de små bedriftene som Norwegian Drilling. Jeg håper at det blir enda flere med neste år på Mioge, forteller Gunnhild Gaarder Kjørstad i Innovasjon Norge.

– Russerne liker at vi tar dem seriøst, og hvis vi ikke er her så hadde vi ikke gjort det. Vi har fått to til tre seriøse henvendelser, og det gjør det verdt å være her, forteller Heikki Välitalo i Aker Solutions i Russland.

Men selv om synlighet og tilstedeværelse er hoved-stikkordene for de aller fleste nordmennene tilstede så er ikke manglende Statoil-stand noe tegn på mindre satsing fra den norske energigiganten, skal man tro Statoils mann i Moskva, Bengt Lie Hansen.

– At vi ikke har stand på Neftegaz er ikke noe uttrykk for noen endring i vår prioritering. Prioriteringen er å utvikle Shtokman, og vi setter alle kreftene inn på det.

VANSKELIG MARKED: Heikki Välitalo og
Arild Grasdal i Aker Solutions synes det er
vanskelig men verdt det i Russland.
Foto: INGER JOHANNE STENBERG

Fra Russland, Tyskland, Iran og Kirkenes
Mellom enorme russiske utstillingsvinduer for olje og gass er de norske bidragene heller beskjedne. Store lyseblå Gazpromskilt finnes opptil flere steder, mens de gule fargene fra tyske selskaper som Wingas og Vng gjør sitt for å trekke oppmerksomhet. Like bortenfor finner man også det nasjonale iranske gasselskapet i hvitt og rødt.

Og midt opp i det hele står Kore Storvik og markedsfører Kirkenes.

– Vi har fått til en god modell mellom Murmansk og Kirkenes, og vi vil ikke starte noen fight med Murmansk om hvem som skal få hva. I dag kommer flere rigger fra Russland til Kirkenes, også den russiske krabbeflåten har hovedbase i Kirkenes, forteller Storvik.

Han står under banneret til Arctic Europe, men er også ivrig for Sherpa Consult. Engasjementet for Nord-Norge er til å ta og føle på, og Kirkenes som mulighet for olje- og gass industrien er noe han snakker varmt om.

– Vi har ikke russiske byråkrati ved verftene, i Russland er alle verftene i nord militære, og det tar lang tid å komme inn til havn. Det betyr at vi ikke bare er attraktive for norske nærliggende prosjekter, men også for russiske rigger, fartøy og annet, sier Storvik.

Vanskelig marked
Med delelinjen på plass nå i våres, har flere fått blod på tann i nord. Han deler villig ut oppdatert kart over mulighetene arktis, og tror dette kan by på store muligheter på begge sider.

– åpningen av grensen betyr mye for oss, nå har vi en endelig sokkel å forholde oss til.

Men selv om optimismen er stor hos både kommuner, konsulentselskap og oljeserviceselskap så er realismen også på plass. Det er et utfordrende folk å slå seg til ro med, skal en tro signalene på Neftegaz.

– Det er et vanskelig marked å gå inn i. Spesielt her i Russland er det viktig med gode kontakter. Her er det mye politikk, og det er en utfordring, forteller Arild Grasdal, som holder Välitalo med selskap på Aker Solutions-standen.

Med Statoil ute av syne er det DNV og Aker Solutions som styrer skuta for Norge. Sistnevnte har sikret seg med både en finne, en nordmann, en russer og en tysker for å fortelle om blant annet selskapets «RamRig».

– Vi er best! Og selv om vi kanskje koster litt mer, så er vi her for å fortelle at vi er pålitelige og har god kvalitet på utstyret vårt, kommer det fra Arild Grasdal.

Blant annet Vniigaz forteller at interessen for å jobbe med nordmenn er stor, mye på grunn av den gode tekniske kompetansen. Leonard Viktorivitsj i Vniigaz forteller at Intsok er et av bindeleddene mellom russiske og norske aktører.

I dag er den største norske aktøren i russland Statoil, men mindre leverandørselskap begynner også å få noe fotfeste i det utstrakte landet. Men selv om optimismen er stor hos nordmennene, så er også erkjennelsen av at ting tar tid, tydelig på plass i sommervarme Moskva.

IKKE KIMS AV KIRKENES: Kåre Storvik vil ikke kimse av Kirkenes som baseby og kontaktpunkt
for oljeindustrien i nord. Foto: INGER JOHANNE STENBERG

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger