Algerie kan forbli viktig energileverandør

Publisert 28. februar 2013
Men det krever tiltak, mener Statoil-sjef Helge Lund.

In Amenas-angrepet stoppet produksjonen fra ett anlegg en stund, men hadde terrorangrepet noen effekt på gassmarkedet? Og hva betydde det for Algerie som gassleverandør?

– Det er klart at Algeries renomme som sikker energileverandør sikres gjennom de tiltakene som nå tas for at internasjonale selskaper skal føle seg trygge ved å operere i Algerie. Hvis de gjør det, ser jeg ikke noen grunn til at de ikke skal opprettholde sin posisjon som en viktig energileverandør, sier Statoil-sjef Helge Lund til Petro Media News, og legger til:

– Men det det kreves tiltak.

Han er klar på at Statoil ikke har gitt opp anlegget.

– In Amenas en viktig del av gassinfrastrukturen i Algerie. Vår ambisjon er å fortsette som deltager og eier av anlegget i Algerie og utvikle det videre, sier han.

– Det er startet opp et tog nå, de andre togene er det ganske mye skade på, så det vil ta tid.

Ikke det helt store problemet for Europa
Algerie produserte i 2011 så mye som 78 milliarder kubikkmeter (Bcm) gass, omkring 2.4 prosent av verdens totale produksjon. Av dette ble 32.8 Bcm eksportert til Europa via rør, hovedsakelig til Italia (21.3 Bcm) og Spania (9.4 Bcm), mens 16.8 Bcm gikk til Europa og Eurasia som LNG, med Frankrike (5.7 Bcm), Spania (4 Bcm) og Tyrkia (4 Bcm) som de største mottakerne.


– Hvordan blir effekten av hendelsene i In Amenas, sett utfra Europas behov for energisikkerhet?

– Det er vel slik at Europa har vel aldri vært bedre supplied med gass enn i dag, fra Russland, Norge, Algerie, Egypt og Libya – og ikke minst fra LNG. Pluss at de har noe egenproduksjon, så jeg tror ikke dette er det helt store problemet for europeisk gassforsyning, svarer Lund.


– Men sett fra Norge, utfra et rent konkurransehensyn, er det nødvendigvis ikke bare ugunstig at Algerie blir litt tonet ned?

– Vi har sett at hver gang det settes spørsmålstegn ved evnen til gassleverandører til å levere gass under avtaler inngått, så er det negativt for Norge – ikke positivt. Så også i dette tilfellet. Vi er opptatt av at det skapes mest mulig trygghet rundt gassleveranser, enten de er fra Norge, Russland, Algerie eller andre steder, sier Lund som er mer opptatt av at statusen gass har som energibærer styrkes.

Får støtte
Lund får delvis støtte for sitt syn på markedseffekten av angrepet fra Sund Energy-gründer og gassanalytiker Karen Sund.

– In Amenas slo ikke ut på gassprisene. Kundene fikk levert, og det var ingen panikk i Italia (eller andre steder) som resultat av angrepet, sier hun til Petro Media News.

Hun kan fortelle at bare 10 Mcm/d (millioner kubikkmeter per dag) ble stengt ned. Dette volumet ble forøvrig oppveid av produksjon fra andre felt, og er snart tilbake.

– Norge hadde et kutt på 30 Mcm/d omtrent samtidig, og dette bade påvirker prisene mer, siden vi er nærmere UK der spotprisene delvis er et resultat av hver leverandørs produksjonsfall, særlig når det er kaldt.

På spørsmålet om In Amenas-angrepet kan ha vært til fordel for Norge som gassnasjon, konkluderer hun at det ikke vil ha noen effekt.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger