Publisert 2. mai 2007

Oljearbeiderne i Venezuela jublet da det siste privatdrevne oljefeltet i Venezuela kom under statlig kontroll ved midnatt 1. mai.

NTB

– President Chavez har gitt oss ordre om å ta full kontroll over vår olje, og vi gjør det i dag. I dette øyeblikk tar våre oljearbeidere kontroll over hvert eneste område på hver eneste installasjon, sa oljeminister Rafael Ramirez da han erklærte alle landets oljeanlegg for nasjonalisert rett etter midnatt.

Tusenvis av oljearbeidere hadde da samlet seg på en vei rett utenfor et oljeraffineri i det oljerike Orinoco-deltaet for å holde nattevake.

Idet Ramirez kom med den TV-overførte erklæringen, brøt jubelen løs blant arbeiderne.
De danset salsa og spilte domino mens de forberedte seg på å delta på et massivt folkemøte som Chavez skal lede tirsdag ettermiddag lokal tid.

Feiringen fortsatte helt til neste morgen.

Statoil-prosjekt
Statoil er blant selskapene som har gått med på å overdra sine prosjekter til myndighetene i Venezuela. I tillegg har britiske BP, amerikanske Exxon Mobil Corp., Chevron Corp., og det franske Total SA undertegnet avtalen.

Det amerikanske selskapet ConocoPhillips har imidlertid ikke villet undertegne, og venezuelanske myndigheter truer med å ekspropriere selskapets eiendommer hvis det ikke går med på avtalen.

Det er neppe tilfeldig at nasjonaliseringen ble fullført 1. mai, nøyaktig ett år etter at Bolivias president Evo Morales erklærte at Bolivias gassfelt var nasjonalisert. Morales er en av Chavez’ nærmeste allierte.

Godt humør
Chavez var tydelig i godt humør da han holdt en tale under et folkemøte i Caracas mandag kveld. Da sa han at nasjonaliseringen markerer slutten på perioden hvor landets politikk ble styrt av USA, og han lovet at oljefeltene aldri mer ville bli lagt ut på det åpne marked.

Samme dag erklærte han at Venezuela forlater Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF). Chavez anklager de to institusjonene for å bidra til at fattigdommen fortsatt rår over store deler av Latin-Amerika og tar nå til orde for å opprette en alternativ regional låneinstitusjon.

Beslutningen om å forlate Verdensbanken og IMF er først og fremst symbolsk, ettersom Venezuela har nedbetalt sin gjeld til de to låneinstitusjonene.

Populær blant fattige
Chavez, som også er i gang med å nasjonalisere kraftselskaper og landets største teleselskap, er populær blant Venezuelas mange fattige innbyggere.

Etter at han kom til makten, har staten økt bevilgningene til skoler, sykehus og matutdeling.

For at reformene skal gå raskt og effektivt, har nasjonalforsamlingen gitt Chavez utvidede fullmakter. Fram til midten av 2008 skal han styre landet ved dekret, noe som betyr at han kan vedta lover og regler på egen hånd.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger