Publisert 30. mars 2006

Den omstridte arbeidsloven for unge i Frankrike er godkjent. President Jacques Chirac har nå valget mellom å svikte sin statsminister eller forsterke krisen i landet.

NTB

Frankrikes høyeste juridiske myndighetsorgan, Konstitusjonsrådet, kunngjorde torsdag kveld at den nye loven som omfatter den omstridte arbeidskontrakten for unge under 26 år, ikke er i strid med den franske grunnloven. Dermed er det bare president Jacques Chiracs underskrift som mangler før loven kan tre i kraft.

Etter kunngjøringen av Konstitusjonsrådets beslutning ble det opplyst at Chirac vil tale til folket via TV-skjermene klokken 20 fredag. Inntil da vil alle blikk være vendt mot presidenten og hans valgmuligheter.

Presidenten har ni dager på seg til å undertegne loven, men ifølge franske medier vil statsminister Dominique de Villepin be Chirac undertegne den så raskt som mulig, kanskje allerede fredag. På den måten vil Chirac kunne vise sine fulle støtte til statsministeren og regjeringen.

Under press
Chirac er imidlertid under et voldsomt press fra flere hold. Regjeringens nummer to, innenriksminister Nicolas Sarkozy, vil at arbeidskontrakten settes på hold inntil det er gjennomført reelle forhandlinger med fagbevegelsen og studentorganisasjonene. Sarkozy regnes som den heteste kandidaten til neste års presidentvalg, og som en rival til statsminister Villepin.

Sosialistene i opposisjon og fagbevegelsen presser på sin side Chirac for at han skal benytte seg av sin rett til å be nasjonalforsamlingen vurdere loven på nytt. En slik løsning vil likevel fort kunne bli tolket som et svik overfor Villepin, som i en årrekke har vært en av Chiracs nærmeste støttespillere. Flere spår at Villepin i så fall vil vurdere å gå av.

Dersom Chirac slutter helt opp om statsministerens linje, risikerer han derimot å forsterke den allerede svært alvorlige konflikten mellom regjeringen på den ene siden og fagbevegelsen og studenter og elever på den andre.
Chirac utsetter seg for en «styrkeprøve» dersom han setter sin underskrift på loven, advarte lederen for Sosialistpartiet, som er det største opposisjonspartiet, François Hollande.

Trafikkaos
Hundrevis av studenter ga en smakebit på hvilke aksjoner som kan være i vente da de torsdag sperret veier og toglinjer i og rundt en rekke franske byer. Studentene gjennomførte aksjoner i og utenfor Paris, Grenoble, Marseille, Montpellier, Aix-en-Provence, Nantes, Angers, Rennes, Lille, Dunkerque og Roanne i morgentimene torsdag. Politistyrker ble etter hvert satt inn for å fjerne studentene.

Studenter og elever opprettholdt også blokaden og okkupasjonen av universiteter og skoler på tross av at utdanningsminister Gilles de Robien har gitt ordre om at lærestedene skal åpnes igjen, om nødvendig ved hjelp av politimakt. Utdanningsdepartementet opplyste torsdag at 556 videregående skoler og 58 av landets 84 universiteter fortsatt er stengt.

Ny storstreik
Samtidig fortsetter fagbevegelsen, studentorganisasjonene og den politiske opposisjonen flere felles aksjoner for å stanse arbeidskontrakten som gir arbeidstakere muligheten til å sparke ansatte under 26 år uten grunn i en prøveperiode på to år.

Samtlige partier og fagforbund på den politiske venstresiden er enig om å møtes i nasjonalforsamlingen fredag morgen for å drøfte situasjonen. Deretter skal de komme med en felles erklæring.

Førstkommende tirsdag er det duket for en ny storstreik og omfattende demonstrasjoner. En tilsvarende aksjon tirsdag denne uken samlet ifølge politiet over 1 million mennesker i protesttog over hele landet. Ifølge fagbevegelsen deltok rundt 3 millioner.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger