Altinget: Venstre sikrer støtte for å ta Melkøya-saken til kontrollkomiteen

Foto: Ole Jørgen Bratland, Equinor
NTB
Publisert 22. august 2023

Venstre, Rødt, Frp og SV tar vedtaket om elektrifisering av Melkøya til kontrollkomiteen. De vil ha svar på hvilke vurderinger regjeringen gjorde før vedtaket.

Fra før har det vært kjent at Rødt, Frp og SV ønsket å bringe saken inn for kontrollkomiteen, slik at den skal kunne gjøre egne undersøkelser rundt vurderingene bak vedtaket om å elektrifisere Melkøya-anlegget.

Nå skriver Altinget at også Venstre ønsker å ta saken inn for komiteen.

Dermed er det tilstrekkelig oppslutning – fra flere enn en tredel av komiteens ti medlemmer.

SV «svært overrasket»

De fire partiene mener regjeringen ikke har fulgt opp et enstemmig stortingsvedtak om en vurdering av karbonfangst- og lagring på Melkøya. De vil derfor gjøre undersøkelser og stille spørsmål til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Jeg er svært overrasket over at regjeringen ikke har gjort en grundigere jobb i Melkøya-saken. Det er ganske utrolig, sier partiets miljø- og energipolitiske talsmann, Lars Haltbrekken, til NTB.

9. august ba han om å få tilsendt vurderingen Olje- og energidepartementet har gjort av å ta i bruk karbonfangst og -lagring (CCS) for å kutte utslippene fra Equinors anlegg på Melkøya. Tirsdag fikk han omsider svar.

Kort svar

Tidligere i år vedtok Stortinget at regjeringen må foreta «en egen vurdering av om fangst og lagring av CO2 kan være et alternativ til elektrifisering av Melkøya med kraft fra land».

Men i det svært kortfattede svaret viser departementet bare til sin egen pressemelding fra 8. august, da regjeringen kunngjorde at Melkøya skal elektrifiseres med kraft fra land.

Oljedirektoratet ble bedt om å gjøre en vurdering, men denne begrenser seg til å gå gjennom og godkjenne Equinors vurdering av at CCS på Melkøya blir for dyrt.

– Dette er ingen egen vurdering. Dette er en kopi av Equinors tall og argumentasjon, sier Haltbrekken til NTB.

Siste fra forsiden

+

Nå eier Japex hele butikken

+

Johan Sverdrup fase 3 har passert DG1

+

Noble Invincible plugger åtte brønner på Hod A

+

Utsetter produksjonsstart til 2025

+

Wellesley fant mer olje og gass i Troll/Fram-området

Arbeider fikk beina i klem på boredekk – hendelsen granskes

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger