Publisert 19. januar 2007

Russland har godkjent den planlagte fusjonen mellom de russiske aluminiumsgigantene Rusal og Sual, og aluminiumsdivisjonen til det sveitsiske selskapet Glencore.

Av Øyvind Midttun

Fra smeltehallen til en av Suals fabrikker i Ural i Russland.
(Foto: Sual)

Russlands føderale antimonopol-myndighet kunne denne uken melde at aluminiumsselskapene Rusal, Sual og Glencore kan gå videre med den planlagte fusjonen.

Avtalen mellom sveitiske Glencore og de to russiske selskapene ble undertegnet i oktober i fjor, men var avhengig av russisk myndighetsgodkjenning fra for å kunne settes ut i live.

Det fusjonerte selskapet – United Company Russian Aluminium, eller bare Russian Aluminium – vil bli verdens største aluminiumsprodusent, med virksomhet i 17 land og over 110.000 ansatte.

Selskapets samlede produksjonskapasitet vil bli på fire millioner tonn aluminium og 11 millioner tonn av aluminiumsråstoffet alumina. På verdensbasis vil selskapet få en markedsandel på 12,5 prosent innenfor aluminium og 16 prosent innenfor alumina.

Rusal er allerede blant verdens største aluminiumsprodusenter, med ti prosents andel av verdensmarkedet og 75 prosents andel av markedet i Russland. Selskapet, som ble dannet i 2000 etter en sammenslåing av flere store aluminumsfabrikker fra det tidligere Sovjetunionen, har i dag aktivitet i 13 land.

Sual er også inne på listen blant verdens ti største aluminiumsselskap. Selskapet produserer bauxitt, alumina, silikon og aluminiumsprodukter.

Det sveitsiske konsernet Glencore International AG har aktivitet i ulike bransjer; blant annet produksjon av ulike råmaterialer, elektrisitetsproduksjon, stålproduksjon, olje og oljeprodukter, landbruksprodukter og matvareproduksjon.

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger