Publisert 31. august 2005

Både installasjonene i Mexicogulfen, raffineriene og infrastrukturen på land er blitt påført ødeleggelser det vil ta lang tid å bygge opp igjen. Orkanen har medført en flomkatastofe av dimensjoner, og situasjonen blir stadig verre i deler av områdene.

Av: Torstein Schjølberg

Det vil ennå vil ta flere dager før man får ordentlig oversikt over omfanget og betydningen av skadene som orkanen Katarina har påført USA. Orkanen har utviklet seg til en flomkatastofe av dimensjoner i store områder langs Mexicogulfen, og har satt nesten all oljeproduksjon i dette området ut av spill.

Det meldes fra USA at flere oljerigger har slitt seg og driver rundt i Mexicogulfen. 95% av oljeproduksjonen i området er nå stengt ned, skriver bloomberg.com.

Flere raffinerier er oversvømmet, og man kan få problemer med å starte opp disse raffieneriene igjen, mener observatører. Raffinerier i Louisiana and Mississippi er dessuten uten strøm.

I verste fall kan det gå måneder før alt er bygd opp igjen, men en sterkt rammet infrastruktur på land vil fortsatt kunne hindre normal aktivitet i ytterligere tid framover. De hardest rammede områdene er New Orleans, Billoxi og Mobile hvor store deler av områdene ligger under vann.

Det er også en lite oppløftende tanke at orkansesongen i USA er i en tidlig fase, ettersom september og oktober normalt er de verste månedene.

Prisen på den amerikanske referanseoljen WTI satte ny rekordnotering på 70,85 dollar tirsdag kveld. Sannsynligvis har den amerikanske regjeringens tilbud om å bruke olje fra de strategiske reservene begrenset noe av presset på en fra før sterkt økende oljepris.

Det er også en viss frykt i markedet for at de økonomiske tapene hos forsikringsselskapene forbundet med orkaner vil kunne føre til at premiene for plattformer blir så høye at det i praksis ikke vil være aktuelt å forsikre offshoreinstallasjonene.

Det fryktes at mange hundre mennesker er omkommet etter orkanens herjinger og de påfølgende oversvømmelsene i det sørlige USA.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger