Publisert 17. april 2006

Iran kommer ikke til å stanse arbeidet med å anrike uran til tross for trusler fra USA, sier landets sjefforhandler for atomspørsmål. Ifølge en amerikansk rapport har Iran utvidet atomanleggene sine.

NTB

En uke etter at Iran kunngjorde at de hadde lyktes i å anrike uran, har en amerikansk tenketank offentliggjort en rapport som viser at anrikingsvirksomheten på flere steder i landet er utvidet.

Atomanlegget i Isfahan skal være bygget ut, og det underjordiske anlegget i Natanz skal være styrket, ifølge den amerikanske tenketanken Institute for Science and International Security (ISIS).

Den internasjonale frykten for at Iran er i ferd med å utvikle atomvåpen er dermed ytterligere forsterket, og det går igjen rykter om en amerikansk invasjon.

Irans tidligere president Akbar Hashemi Rafsanjani mener at hele regionen kommer til å bli kastet ut i kaos dersom USA går til angrep på Iran, og FNs generalsekretær Kofi Annan advarer også mot en slik militær invasjon.

Forberedt på krig
De fem faste medlemmene av Sikkerhetsrådet, Storbritannia, Frankrike, Russland, Kina og USA, skal etter planen møtes i Moskva tirsdag for sammen med Tyskland blant annet å diskutere de amerikanske sanksjonsforslagene.

Irans sjefforhandler for atomspørsmål Ali Larijani avfeier det han kaller «snakket om sanksjoner» og sier at dette ikke er noe nytt.
– Alt snakket om amerikanske sanksjoner mot Iran er bare noe tull og vi er sikre på at amerikanerne ikke vil skape problemer for seg selv, sier han.

Irans Russland-ambassadør Gholamreza Ansari sa samtidig at Iran er forberedt på krig dersom atomprogrammet blir forsøkt hindret.
– Iran vil forsøke med alle midler å avverge krig, men en måte å avverge krig på er også å være forberedt på krig, sa han.

– Irrasjonelle krav
Larijani ser ingen grunn til å stanse anrikningen og mener at Sikkerhetsrådets krav om at alle anrikingsaktiviteter må stanses innen 28.april er irrasjonelle.
– En bør ikke følge forslag som ikke er rasjonelle, sa han og får støtte av Irans innflytelsesrike ekspresident Rafsanjani.

– Den islamske republikken Iran kommer til å fortsette dette arbeidet, sa han til reportere under et besøk i Kuwait.

Assisterende direktør for Irans atomenergiorganisasjon, Mohammed Saidi, mener at så lenge det internasjonale atomenergibyrået IAEA ikke har lyktes i å finne bevis for at Irans atomprogram skal brukes til annet enn energi, er det ingen grunn til å stanse anrikningen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger