Publisert 20. september 2005

Raffineriene i USA vil utsette planlagt vedlikehold etter at myndighetene skal ha bedt de om å toppe produksjonen. Det er frykt for at sikkerheten ved raffineriene kan svekkes.

Av: Torstein Schjølberg

I følge Financial Times skal energi departementet i USA uformelt ha bedt raffineriene om å maksimere produksjonen. Raffineriledere skal også ha vedgått at Det hvite Hus har gitt uttrykk for det samme ønske:

«Although the refiners say no formal request has been made, they admit that the White House made its position known. Several US refiners have since said they would cut back on maintenance.»

– Vi vil vurdere alt planlagt vedlikhold på nytt, og vil utsette alle vedlikeholdsprosjekter med mindre en utsettelse vil sette sikkerhet og pålitelighet i fare, sier en talskvinne for Valero, en av de største amerikanske raffineriene.

Flere observatører frykter nå at «tiltakene» vil gå på sikkerheten løs. Tidligere i år har det skjedd minst 20 ulykker og driftsavbrudd ved raffinerier i USA. Ulykkesfrekvensen settes i sammenheng at raffineriene gikk med 95% kapasitetsutnyttelse på grunn av den høye etterspørselen etter raffinerte produkter også i forkant av orkanen Katrina.

Ved et BP raffineri i Texas omkom i mars 15 mennesker og skadet mer en 170 i den verste raffineriulykken i USA på mer enn ti år. I august ble BP anklaget for «systemic lapses» av US Chemical Safety and Hazard Investigation Board, og satte ned en uavhengig granskning av selskapets 5 raffinerier i USA.

– Folk kommer til å løpe så fort de kan, sier en markedsanalytiker hos konsulentselskapet PFC Energy. «The price incentives are there.»

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger