Publisert 2. april 2007

Analyseselskapet Econ er uenig med olje- og energiministeren, og anbefaler nedsalg av statens andeler på norsk sokkel. Eller vil utlendingene bli skremt bort av StatoilHydro-fusjonen.,
Fredag holdt Odd Roger Enoksen pressekonferanse om regjeringens proposisjonsforslag om fusjonen. En av konklusjonene var at det ikke blir stilt vilkår om nedsalg av andeler eller overføring av operatørskapene fra Statoil og Hydro til andre selskaper.

Econ har laget en analyse av konsekvensene av fusjonen, og sier til Aftenposten at de ønsker et stort sokkelsalg for å lokke utlendingene tilbake.

– Hvis man vil ha tilbake mangfoldet på norsk sokkel, bør myndighetene vurdere salg eller bytte av SDØE-andelene. Det vil stimulere til økt utenlandsk interesse for norsk sokkel, og dermed gjenopprette noe av det tapte mangfoldet som følge av Statoil-Hydro-fusjonen, sier administrerende direktør Eivind Magnus i Econ.

Econ-analysen peker også på at de positive effektene av fusjonen fort kan bli spist opp av mindre effektivitet på norsk sokkel.

– Verdien av forventet gjenværende produksjon av olje og gass på norsk sokkel er anslått til mellom 5000 og 7000 milliarder kroner, avhengig av oljepris. Det er minst 50 ganger mer enn verdien av Statoil og Hydros internasjonale virksomhet i dag, sier Magnus til Aftenposten.

Econ har videre gått gjennom alle fusjoner i oljebransjen siden 1998. Det konkluderer med at fusjonsgevinsten i gjennomsnitt ligger på mellom 4 og 6 prosent, regnet i verdi av selskapet som blir overtatt.

Skal StatoilHydro være like god, bør man derfor få til en fusjonsgevinst som er fra 2 til 6 milliarder mer enn det som er sagt til nå, ifølge analyseselskapets beregninger. Selskapene selv har antydet en gevinst på 4 milliarder kroner per år.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger