Publisert 10. oktober 2005

Kristeligdemokraten Angela Merkel blir Tysklands første kvinnelige forbundskansler. De formelle forhandlingene om en storkoalisjon skal starte i neste uke.

NTB

Schröder og sosialdemokratenes leder Franz Müntefering møtte mandag Merkel og lederen for Den kristeligsosiale union (CSU) i Bayern, Edmund Stoiber, til det tredje og trolig siste forhandlingsmøtet om regjeringskabalen.

Et stort flertall i det sosialdemokratiske ledersjiktet skal ha gått inn for avtalen med kristeligdemokratene.

Ifølge kilder i SPD får sosialdemokratene i tillegg til utenriksministeren også finans-, justis- og arbeidsdepartementet i den nye storkoalisjonen, der Merkel inntar lederposisjonen.
Den tredje forhandlingsrunden begynte mandag kl. 11 etter at de to partienes ledere gikk fra hverandre sent søndag kveld uten å gi en enste kommentar til pressen.

Harde forhandlinger
Storkoalisjonen mellom kristeligdemokratene CDU/CSU og sosialdemokratene som nå blir en realitet, er den andre i Tyskland etter 1945. Schröder har helt til det siste nektet å gi slipp på makten, selv om SPD fikk fire plasser mindre i Forbundsdagen enn hovedmotstanderen.

Men Schröder gjorde en stor innsats i sluttspurten på valgkampen og hentet nesten opp hele forspranget som Merkel hadde opparbeidet seg over tid. Da resultatet fra valget 18. september var klart lå de to hovedmotstanderne nesten side om side.

Det er ventet at Schröder og SPD skal klare å presse Merkel til viktige politiske innrømmelser, i første rekke på det økonomiske området. Tyskland sliter med høy arbeidsledighet og lav økonomisk vekst.

Andre storkoalisjon
Forrige gang de to store partiene gikk i koalisjon var i 1966 da Kurt Georg Kiesinger fra CDU ble forbundskansler og sosialdemokraten Willy Brandt rykket inn som utenriksminister.
Den koalisjonen varte i tre år, og ved valget i 1969 kunne SPD hale seieren i land. Brandt dannet regjering i samarbeid med det lille liberale fridemokratiske partiet, som en gang ble ledet av Walther Scheel.

Aksjebørsen reagerte mandag positivt på nyheten om at Angela Merkel blir landets nye forbundskansler, og aksjeindeksen Dax steg med 0,8 prosent. Men finansanalytikerne følger CDU-lederen nøye for å se hvor mye hun må gi etter på det økonomiske området for å tilfredsstille SPD og sikre seg kanslerposten.

Den økonomiske veksten i Tyskland vil ventelig ligge på 1 prosent for inneværende år, noe som er den svakeste veksten av samtlige 25 EU-land. Arbeidsledigheten er rekordstor og lå i februar på 5,2 millioner, eller 12.6 prosent av arbeidsstokken. (©NTB)

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger