Publisert 13. juni 2007

– Kongen ligner stadig mer en «vestkantjapp». Kongefamilien kan tillate seg det vanlige folk ikke har råd til. Og nå synes det som om kongen er i ferd med å tilrive seg mer politisk makt, tordner professor Trond Nordby.

NTB

– Kongen ligner stadig mer en «vestkantjapp». Likevel er det mye snakk om hvor folkelig vår monark er, skriver professor i statsvitenskap Trond Nordby i en kronikk i onsdagens Aftenposten.

Nordby fastslår at kongehuset er i ferd med å tilrive seg noe av den politiske makten som monarkiet mistet i 1905, da kongehuset kun ble sittende med ren symbolsk makt.

– Prangende
Nordby kritiserer også kongehusets levesett. «Vanlige folk kan bare fabulere om store seilbåter, dyre biler og shoppingturer til Paris, med andre ord en prangende livsstil. Kongefamilien kan tillate seg det vanlige folk ikke har råd til. Kongefamilien innkasserer hvert år en Lotto-gevinst i form av apanasje», skriver professoren.

Nordby mener at kongehuset unnslipper kritisk debatt – og at det er oppstått et politisk tomrom som kongehuset er i ferd med å manøvrere seg inn i.

Han er kritisk til begge deler.

– Skjener ut
Norby mener at kongen «skal nøye seg med å vinke med flosshatten, klippe snorer og hilse militært på utenlandske statsoverhoder».

Men slik er det ikke, skriver han:
«I stedet skjener de kongelige stadig vekk ut og uttaler seg i pakt med det de tror inngår i norsk konsensuspolitikk, som forholdet til USA og NATO. På tross av den tilsynelatende nøytrale formen, forsterker kongen med dette status quo», skriver statsviteren.

Perifer Ari
Han anklager politikerne og pressen for ikke å rette et tilstrekkelig kritisk søkelys mot kongehuset som institusjon. Som eksempel nevner Nordby debatten om revisjon av Grunnloven, som foregikk i en nesten tom stortingssal og med tilsvarende tynn pressebenk.

I stedet rettes den sporadiske oppmerksomheten ifølge Nordby mot «hattene til Mette-Marit eller flosklene til Ari Behn, perifere spørsmål i enhver forstand».

Må passe seg
Lederne av ungdomspartiene hevder overfor Aftenposten at de gjerne tar debatten om styreformen, men de er ikke skremt over uttalelsene og utspillene fra kongehuset.

Både Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen, Senterungdommens Erlend Fuglum og KrFUs påtroppende leder Kjell Ingolf Ropstad mener at kongehuset er hevet over partipolitikken og at sakene kongehuset uttaler seg om er lite kontroversielle.

AUF-leder Martin Henriksen sier at kongehuset må være nøye på hvilke saker de uttaler seg om og ligge unna kontroversielle spørsmål, mens Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen vil ha bred debatt om statsformen i forbindelse med neste revisjon av Grunnloven i 2014.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger