Publisert 4. februar 2000

Viking Moorings er i vinden, og har sammen med Det norske nå utarbeidet en ny teknologi for ankring av rigger. Fibertau og kjetting er stikkordene.

FORTøYER: Slik kan det se ut når et
ankerhåndteringsfartøy bruker den
nye løsningen. Foto: Abyssus

– For å oppnå tilstrekkelig elastisitet i ankerfortøyningene brukes en kombinasjon av fibertau og kjetting. Til nå er det bare kjetting som er lagt ut på forhånd, skriver Det norske i en pressemelding.

å kun finne kombinasjonen fibertau og kjetting har derimot ikke vært utfordringen, men nettopp det at fibertau slites lett når det kommer i kontakt med havbunnen. I den nye løsningen patentert av folk både fra oljeselskapet og fra fortøyningsselskapet. De har lansert muligheten for å legge ut anker på forhånd, deretter koble til fibertau som kveiles på en spesiell måte og lagres i en pose på havbunnen. Det norske forteller også at det kan brukes en såkalt «trådsnellebøye» som er festet til posen og kjettingen på havbunnen.

Kaller på bøyen
– Når riggen er på plass på lokasjonen kan et fartøy «kalle» på bøyene ved hjelp av kodete lydbølger. Bøyene kommer da op til overflaten, fartøyene samler bøyene og trekker opp bøyelinen, som igjen trekker opp fibertauet, forteller Det norske.

Fibertauet som trekkes opp slipper ut kveil med kveil med «stramt» tau, når så alt tauet er ute kan sammenkoblingen med riggens kjetting gjøres. Bøyen som kan brukes til denne typen ankring er utviklet sammen med norske Spin AS.

Det er spesielt med tanke på værsituasjon og kortere vindu for boring at det vil være aktuelt med en mer effektivt og forhåndsinstallert ankersystem.

Dette er første gang Det norske sender inn patentsøknad, og kommunikasjonsdirektør Torgeir Anda forteller at selskapet gjerne vil bidra med nye og bedre løsninger.

– Det er viktig at vi som en betydelig operatør kan bidra til å komme opp med nye spennende løsninger, som gjør en slik operasjon både billigere, bedre og tryggere, forteller Anda.

Den nye teknologien gjør det mulig å lagre fortøyningsutstyret under vann, og den krever ingen spesialiserte verktøy eller eksterne verktøy.

– Det er veldig spennende at mange ideer ikke nødvendigvis kommer fra de største aktørene, og sånn sett håper jo vi også at vi har noe å bidra med, avslutter Anda.

Det er ikke kjent når løsningen vil tas i bruk.

AKRING: Slik ser Viking Moorings og Det norske for seg løsningen. Ill. : Det norske

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger