Publisert 4. februar 2000

Om ikke Ap vinner fram i næringspolitikken, kan partiet tape stort ved neste valg, viser Aps interne velgerundersøkelser. Det gjør at Ap ikke vil gi SV seieren om å verne Lofoten og Vesterålen mot leteboring.

Ap-ordfører i Vågan kommune, Hugo Bjørnstad, forteller at enkelte partimedlemmer i nord opplever vernepolitikken som utålelig. Onsdag møter han statsministeren samt SV-lederen og Sp-lederen. (Foto: ATLE ESPEN HELGESEN)

Den interne velgerundersøkelsen fører dermed til at kampen om hvorvidt nordområdene skal konsekvensutredes, hardner til.

16 ordførere fra nordområdene stiller til møte hos statsminister Jens Stoltenberg, SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Signe Navarsete i morgen, onsdag.

– Faktakartlegging
– Vårt budskap er entydig: Regjeringen må sette i gang konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen i tråd med petroleumsloven. Begrunnelsen er den samme som Kristin Halvorsen brukte for Jan Mayen: Det er ikke en åpningsprosess, men en kartlegging av fakta, sier ordfører i Vågan, Hugo Bjørnstad (Ap), til Dagens Næringsliv.

Bare én kommune har sagt nei til konsekvensutredning, og det er Røst kommune.

Ifølge VG kan SV akseptere et kompromiss der regjeringen i stedet for en konsekvensutredning, heller girer opp forskning på følgene av olje- og gassutvinning i området.

Men ifølge DN, er den løsningen uaktuell. Ap vil kjempe hardt for at det blir ja til å konsekvensutrede olje- og gassutvinning på Nordland VI og VII samt Troms II.

– Utålelig
Bakgrunnen for Aps valg er interne velgerundersøkelser, som viser at partiet må føre en mer aktiv næringspolitikk for å ikke tape velgere i Kyst-Norge.

Aps ordfører i Vågan bekrefter frustrasjon blant partiets medlemmer i Nord-Norge.

– Spesielt i vernepolitikken oppleves det som utålelig. Derfor har jeg stor forståelse for at folk vil reagere kraftig hvis Ap skulle bøye av i spørsmålet om konsekvensutredning på grunn av et politisk spill, sier Bjørnstad.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger