Publisert 4. februar 2000

(OTC, Houston) Roxar benyttet årets OTC-konferanse i Houston til å lansere sitt nye ROV Sensor Retrieval System; en ny subseakomponent operatørene har ventet lenge på.

MASSIVE MARKED: Roxars Clive Packman sier
OTC er en naturlig plass å lansere noe så
viktig som deres nye ROV Sensor
Retrieval System på (Foto: MAGNUS BIRKENES)

Flere og flere feltutbygginger blir subseabaserte, og med det stilles nye krav til både slitedeler, levetid og kostnadseffektive løsninger. Emerson, via deres norske datterselskap Roxar, har i flere år levert verktøy for rask og effektiv utskiftning av sensorer i bruk på landbaserte felter. Etter to års ingeniørarbeid og planlegging lanserte selskapet denne uken sitt nye ROV Sensor Retrieval System. Det nye systemet vil kraftig forenkle utskiftningen av sensorer på store havdyp.

Alle vil ha
– Dette har helt klart vært en av de store trekkplastrene på vår stand her i år. Alle operatører er interessert i dette unike produktet vi nå lanserer. Bare tenk på at rundt 1.500 subseasensorer installeres globalt hvert år. Hvis bare halvparten av disse på et eller annet tidspunkt vil trenge service eller utskiftning, har vi et kjempemarked, sier Roxars Markedssjef for Subsea Flow Assurance, Clive Packman, til Oilinfo.

– Markedet er verdensomspennende. Det er derfor vi lanserer det her på OTC, smiler Packman.

Med tradisjonelle sensorer er det ved utskiftninger nødvendig å løfte opp hele juletreet eller manifolden, og slik sett stenge ned produksjonen. Det kan gjerne ta en hel dag eller mer. Roxars nye system er en standardisert løsning som ved hjelp av en standard ROV, en spesialdesignet kappe, hydraulikk og trykk kan skifte hele sensoren under vann i én operasjon; en operasjon som bare vil ta rundt to timer.

Grovt sett består systemet av fire komponenter: En permanent installert mekanisk rørtrakt, hvor sensoren stikkes inn, selve sensoren, med integrert elektronikk, et ROV-basert uthentingsverktøy, og en ROV-basert «kurv» med hydraulikk- og kontrollsystemer.

Alle skal få

Det nye systemet er designet for å kunne tilbys til hele bransjen, da de generelle delene av interfacen er et «åpent» design, og slik sett kan produseres av hvem som helst. Emerson og Roxar tar sikte på å tjene penger på selve ekstraksjonsverktøyet, ikke nødvendigvis sensoren eller rørholderen.

– Dette er et så viktig verktøy at det burde være en naturlig del av API-standarden for subsealøsninger. For ti år siden var det gjerne et krav på 25 års levetid for sensorer av denne typen. Nå er det generelle kravet ofte 50 år, ettersom subsea blir stadig mer utbredt for flere felt. Det er mye større sjanse for at noe ryker eller blir utslitt over en femtiårsperiode, forklarer Ottar Vikingstad, Roxars VP for subsea, til Oilinfo.

MASSIVE MARKED: Roxars Clive Packman sier
OTC er en naturlig plass å lansere noe så
viktig som deres nye ROV Sensor Retrieval
System på (Foto: MAGNUS BIRKENES)

Store i ryggen
Systemet har blitt til gjennom et Joint Industry Project støttet av blant andre Statoil, Emerson selv, BP, Chevron, Shell og Total, og sponset av det norske, statlige forskningsinitiativet Demo 2000. Statoil skal gjennomføre et pilotprosjekt i løpet av 2010, for siste finjusteringer. Systemet er likevel allerede nå klart for salg, og forhåpentligvis vil en ISO- og API-sertifisering være i boks innen utgangen av året.

Systemet er også utviklet og satt sammen i Norge, og fremtidig produksjon vil foregå også foregå her, bekrefter Packman.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger