Åpner for å la oljen ligge

Publisert 14. juli 2014

Ap-leder Jonas Gahr Støre følger i Miljøpartiet de Grønnes (MDG) fotspor, og vil vurdere om deler av Norges oljeressurser skal bli liggende i bakken.

Holdningsendringen flagget han under sin tale på AUFs sommerleir på Gulsrud.

– Vi kan ikke være uberørt av budskapet om at to tredeler av oljen må bli liggende, sa Støre ifølge NTB.

Nyhetsbyrået melder videre at Arbeiderpartiet nå skal nedsette et eget klimapanel, som Støre selv skal lede. Ap har satt klima som én av partiets tre hovedsaker framover.

– Vi må være klare til å investere mer i klima, sa Støre.

– Dere er den første generasjonen som virkelig vil oppleve virkningene av klimaendringen – og kanskje den siste som kan gjøre noe.

Skulle Støres tale bli til realpolitikk og faktisk gjennomføres, vil de dyreste ressursene ryke først, det vil si barentshavsressurser uten infrastruktur.

I MDGs fotspor

FNs klimapanel konkluderte høsten 2013 med at det er svært sannsynlig at menneskelig aktivitet er en sentral årsak til den observerte globale oppvarmingen, og at dersom togradersmålet ikke skal overstiges, er den gjenværende mengden karbon som kan slippes ut svært begrenset.

– I følge FNs klimapanel, Det internasjonale energibyrået (IEA) og Carbon Tracker har verden allerede funnet så mye fossil energi at minst to tredeler av de kjente reservene av kull, olje og gass må bli liggende i bakken. Dette innebærer at nasjoner som produserer kull, olje og gass må avvikle denne virksomheten lenge før ressursene er uttømt, sa MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson da partiet i mai la fram forslag om å kansellere 23. konsesjonsrunde på norsk sokkel. Han fremholdt at en slik avvikling bør planlegges, vedtas og gjennomføres på en trinnvis og systematisk måte.

Til og med før klimapanelet gikk ut med sine konklusjoner i høst, hadde IEA (the International Energy Agency) sagt at endringene kunne bety at 2/3, mulig 5/6 av allerede oppdagede fossile ressurser må bli liggende i bakken. Kull utgjør 66 prosent av nevnte ressurser, mens rundt 22 prosent av dette er olje og 15 prosent naturgass. Samtidig gikk flere anerkjente økonomer og ut og advarte mot hvilke konsekvenser dette ville få for oljeøkonomien.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger