Publisert 9. oktober 2006

Norges største solcelledrevne kraftverk åpnes tirsdag. Det skjer på taket av Forskningsparken i Oslo.

NTB

Kraftverket har kostet rundt 900.000 kroner å bygge, og det kan produsere 17.000 – 18.000 kilowattimer i året – det vil si et gjennomsnittlig årsforbruk for en husholdning i Norge. Anlegget er et pilot- og forskningsprosjekt som er delfinansiert av Enova, Innovasjon Norge og ENØK-fondet.

Hvert hus
I framtida kan hvert hus i teorien få sitt eget kraftverk på taket, sier solcellegründer Lars G. Dysterud Hansen til NTB. I stor grad skjer dette allerede i for eksempel Italia, der det også gis støtte til en slik måte å produsere energi på.

Dysterud Hansen sier at det også er stor satsing på produksjon av solenergi i flere andre land i Europa, der energien er betydelig dyrere enn i Norge – som for eksempel Tyskland.

– I Norge er det et stykke fram til produksjon av solenergi til alminnelig forbruk, fordi vi har stor tilgang på annen, ren energi som foreløpig er rimeligere å produsere. Det gjelder først og fremst vannkraft. Dessuten har vi mindre sol i Norge enn i land sør i Europa. Jeg ser vel for meg Norge mer som en produsent av industrielle komponenter til produksjon av solenergi, enn som en stor produsent av denne typen energi, sier Dysterud Hansen.

– Men, legger han til, det ville ikke være meg imot å bygge store anlegg for solenergi, men da må det støtteordninger til.

Kvassheim åpner
Åpningen av solcelleselskapet Norsk Solkraft i Forskningsparken er uansett et kryss i taket for energi-Norge. Hittil har solenergi i Norge begrenset seg til små solcellepaneler på hytter og hus i områder uten tilgang på annen energi. Nå tas et skritt videre in retning av å bruke sollyset til en mer omfattende produksjon av ren energi. Det viser seg at det er fullt mulig å være selvforsynt med fornybar energi basert på kraften fra sollyset også i Norge.

Lederen i Stortingets energi- og miljøkomité, Gunnar Kvassheim, skal åpne anlegget. Selskapet Norsk Solkraft ble etablert av gründerne Lars G. Dysterud Hansen og Bjørn I. Bjønnes i 2003. Selskapet arbeider med finansiering, bygging og drift av store solcellekraftverk i Europa, basert på norsk teknologi og de europeiske støtteprogrammene for alternativ energi. Samarbeidspartner er blant andre Hydro Aluminium Profiler.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger