Åpner senter for økt utvinning

Publisert 24. mars 2014

– Vårt mål er å bidra til å få utvinningsraten opp mot 70 prosent., På onsdag åpner statsråd Tord Lien Nasjonalt IOR-senter på Universitetet i Stavanger. Forskningssenteret skal finne løsninger som kan gi mange tusen milliarder i ekstrainntekter for Norge.

– Åpningen av det nasjonale IOR-senteret i Norge er en internasjonal begivenhet. Vi har deltakere fra blant annet Danmark, Nederland, USA og Japan, sier senterleder Merete Vadla Madland i en pressemelding.

IOR står for Improved Oil Recovery, eller økt oljeutvinning på godt norsk. I dag er gjennomsnittlig utvinningsrate på norsk sokkel 46 prosent. Tverrfaglig forskning innenfor kjemi, geologi, fysikk, matematikk og en rekke andre vitenskaper skal utvikle nye metoder for å få mer olje ut av steinformasjonene under havbunnen.

– Vårt mål er å bidra til å få utvinningsraten opp i mot 70 prosent, sier Vadla Madland.

Å få mest mulig verdier ut av eksisterende felt er et nasjonalt satsingsområde. Hver ekstra prosent i utvinningsgrad øker inntektene fra norsk sokkel med flere hundre milliarder kroner. Bedre IOR-metoder vil også være viktig for nye felt.

Det er bakgrunnen for at Forskningsrådet i fjor utlyste en konkurranse om et nasjonalt forskningssenter for IOR-forskning. Kriteriet for å få senteret var vitenskapelig kvalitet, og kampen sto mellom sterke fagmiljøer i Bergen, Trondheim og Stavanger. Forskningsrådets vitenskapelige evaluering konkluderte med at konsortiet Universitetet i Stavanger, IRIS og IFE hadde den sterkeste søknaden.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger