Publisert 4. februar 2000

Nærings- og handelsminister Trond Giske åpner det nye teknologi- og utviklingssenteret til Siemens i dag.

HAR TROEN På SUBSEA: Are Dahl,
divisjonsdirektør i Siemens.
(Foto: Siemens)

åpningen av senteret markerer startskuddet for en global satsning på undervannsteknologi, – kalt Siemens Subsea Power Grid.

Hele satsningen skal styres fra Norge og Trondheim, og vil bidra til økt utvinningsgrad og mer energieffektiv olje- og gassproduksjon.

Om lag én milliard kroner skal være investert i teknologien, som gjør det mulig å flytte olje- og gassproduksjonen ned til havbunnen, skriver Siemens i en pressemelding.

Det nye senteret består av to ombygde bygg på totalt 10.000 kvadratmeter ved Siemens i Trondheim. Både kompetansen ved Trondheimskontoret og samarbeidet med NTNU og Sintef har vært viktig for at nettopp Trondheim ble valgt.

I tillegg til Trondheim, vil virksomheten også ha kontorer i Stavanger, Bergen og Kongsberg her til lands. Internasjonalt vil Siemens satse på kontorer i Rio, Singapore og Houston.

En av satsningene til senteret vil være å utvikle teknologi for å øke utvinningsgraden på norsk sokkel med subsea-løsninger.

– Et forsiktig anslag er at våre Subsea-løsninger kan gi en økning i utvinningsgraden på 20 prosentpoeng. Dette betyr i så fall 2000 milliarder i økte oljeinntekter på norsk sokkel, sier divisjonsdirektør Are Dahl i Siemens Olje og Gass.

Det nylige kjøpet av de norske selskapene Bennex og Poseidon er et ledd i arbeidet med å bli verdensledende på dette området.

– Vi skal i praksis lage en slags kraft- og produksjonsstasjon nede på havbunnen. For å operere slikt avansert elektrisk utstyr på havdyp ned til 3000 meter, trenger vi mange kloke hoder og smart teknologi. Det har vi i Trondheim, og derfor har jeg stor tro på at vi lykkes, sier Dahl.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger