Publisert 4. februar 2000

Apply Leirvik hadde opsjon med Hyundai som boligkvarterbygger på Goliat-FPSOen. Men stordbedriften har nå fått beskjed om at Eni har valgt å ikke benytte seg av opsjonen. Hyundai bygger topside selv.

Apply Leirvik hadde opsjon på å bygge topside på Goliat, men operatør Eni har besluttet å ikke sette ut byggingen av FPSOen, som Hyundai Heavy Industries fikk kontrakt på i februar. (Illustrasjon: ENI)

– Vi fikk beskjeden i forrige uke. Dette viser at når det gjelder valg av leveranser og bygging, så velger oljeselskapene strategisk. Vi er skuffet over at myndighetene ikke gjør noe med det som skjer, sier Harald Karlsson, administrerende direktør ved Apply Leirvik, til oilinfo.no.

Han henviser til at flere toneangivende kontrakter i petroleumsindustrien har gått til utlandet den siste tiden. I februar ble det kjent at Eni Norge sammen med lisenspartner Statoil ga kontrakt for bygging av FPSO på Goliat til 6,9 milliarder kroner til det koreanske verftet Hyundai Heavy Industries.

Les også: Hyundai bygger Goliat-FPSO

Bygger selv
Måneden etter ble det kjent at kontrakten for understellet til nytt Ekofisk-hotell gikk til Aker Verdal, mens hovedkontrakten for boligmodulen på plattformen, gikk til Sembcorp Marines SMOE i Singapore.

Ifølge Eni Norge, som er operatør på Goliat, har selskapet etter en totalvurdering valgt å ikke sette ut byggingen av topside.

– Vi har besluttet at Hyundai selv skal stå for byggingen, bekrefter Grethe Foldnes, fungerende informasjonssjef i Eni Norge, overfor oilinfo.no.

Tørke på Stord
Harald Karlsson ved Apply Leirvik mener den norske regjeringen er en passiv tilskuer til at viktige, industrielle arbeidsplasser i Norge går tapt i kampen om milliardkontraktene på norsk sokkel.

– Myndighetene bør være mer interessert i å sørge for at slike innretninger som dette bygges i Norge. Vi har lite arbeid nå, og det vi har av arbeid er i mindre skala. En rekke ansatte er permittert, og flere andre har vi i utleie til bedrifter, sier Karlsson.

Les også: Ordretørke på Stord gir ny innovasjon

I slutten av mai leverte Apply Leirvik to nye boligmoduler i aluminium til Troll A-utvidelsen. Men nå står bedriften, som har spesialisert seg på å bygge boligmoduler i aluminium, uten store oppdrag.

Følger med
Bedriftsledelsen varsler nå at de konsentrerer seg om å lage anbud til andre, større utbygginger på norsk sokkel.

– Vi håper vi kan få til noe på Statoils Gudrun. Tildeling her skjer i oktober. I tillegg er vi interessert i Valemon, forteller Karlsson, som legger til at de også har en rekke andre prosjekter i sikte.

Karlsson er også spent på å se om utenlandske leverandører klarer å innfri kravene som stilles på norsk sokkel.

– Eksempler på tidligere leveranser fra utlandet, har vist at de ikke har klart å holde verken kvalitet eller leveringstid. Vi følger med på det framover, varsler Karlsson.

Les også: – Bygger ute og styrer hjemme

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger