Publisert 2. februar 2006

Muhammed-karikaturene diskuteres heftig på arabiske nettsteder. Unnskyldningen fra aviser og statsråder i Norge og Danmark aksepteres ikke.

NTB

Tvert imot er fordømmelsen av bildene gjennomgående både blant radikale og mer moderate muslimer. Oppfordringen om boikott av Danmark ligger sentralt plassert på flere nettsteder, og vies mest oppmerksomhet.

– Administratoren ved ett av nettstedene vi følger mest med på, oppfordrer den muslimske diasporaen i Norge og Danmark til å svare med «alle legitime virkemidler», sier forsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt til NTB.

«Diaspora» er et begrep som brukes om religiøse eller nasjonale grupper som lever i eksil eller utenfor sitt opprinnelige hjemland.

– Høy profil
Forskeren sier Muhammed-karikaturene generelt er mye omtalt i arabiske medier, ikke bare på radikale nettsteder.

– Saken ble først tatt opp av moderate muslimske krefter, og har vært omtalt i mer sekulære aviser og nettsteder. Det er ikke bare muslimske ekstremistmiljøer som har grepet fatt i dette.

Mitt inntrykk er at ytterliggående grupperinger har kastet seg på etter hvert, sier Lia.
Han legger til at diskusjonen rundt karikaturene har fått en «veldig høy profil» på enkelte av de mest populære arabiske nettstedene.

Aksepterer ikke
De som skriver innleggene på nettsidene er samstemte i synet på unnskyldningen som er kommet fra avisredaktører og regjeringene i Norge og Danmark.

– Unnskyldningene har ikke gått langt nok. Et innlegg foreslo at boikotten burde opprettholdes i ett års tid selv om unnskyldningen kom. Dette som en straff og for å sikre seg mot at dette skjer igjen, sier Lia.

– De krever full kapitulasjon, sier FFI-forskeren.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger