Flere søker seg til oljeutdanninger

(Foto: NTNU)
NTB
Publisert 9. juli 2019

Antall søkere til petroleumsfag ved Universitetet i Stavanger (UiS) øker for første gang på seks år. Men søkertallene er fortsatt langt unna tallene fra 2013.

Det skriver Stavanger Aftenblad tirsdag.

Økningen i antall søkere til petroleumsrelaterte utdanninger ved UiS er 17 prosent fra 2018 for bachelor- og femårige utdanninger. For de toårige masterutdanningene er økningen 1,5 prosent, viser nye tall fra Samordna Opptak.

– Det er fortsatt få som søker seg til denne bransjen i forhold til 2013, men vi ser at det begynner å gå oppover i petroleumsbransjen og at stadig flere får jobb, sier Jan Kristian Mellum, næringslivsansvarlig i linjeforeningen Petroil ved UiS.

Instituttleder Øystein Arild for energi- og petroleumsteknologi ved universitetet, mener det er trygt å velge en oljeutdannelse.

– Selv om det er mye grønn energi, antar vi at i 2050 vil 40 prosent av energimiksen være olje og gass, sier han til E24 , som først omtalte saken.

I 2013 hadde UiS 273 søkere som hadde ingeniørutdanningen i petroleumsteknologi som førstevalg, 200 som hadde petroleumsteknologi og 116 som hadde industriell økonomi og petroleumsteknologi som førstevalg.

I 2019 var disse tallene henholdsvis 49 søkere på ingeniørutdanning innen petroleumsteknologi og 21 på petroleumsteknologi.

Arild tviler på at søkertallene vil komme opp på samme nivå som i 2013. Han mener en av grunnene er økt fokus på det grønne skiftet, som gjør at mange vegrer seg for å søke inn på en oljerelatert utdanning.

Siste fra forsiden

+

Equinor forbereder ny utvidelse av Johan Sverdrup

+

Planlegger fire nye subseafelt bygget ut mot Skarv

+

Har tatt fjorårets største funn ett steg nærmere utbygging

Ocean Installer skal skifte stigerør på Åsgard A

Tildelt seksårig ISO-kontrakt på Ekofisk

+

Mistet stigerør på 5,2 tonn ned på boredekk

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger