”Arctic Circle” skal gi Kina innflytelse i nord

Publisert 17. april 2013
Islands president Ólafur Ragnar Grímsson presenterte mandag etableringen av et nytt forum som skal gi ikke-arktiske nasjoner som Kina, India og Singapore innflytelse i Arktis.

, Forumet ble presentert i Washington DC av presidenten, samtidig som han kunne melde at Island, som første europeiske nasjon, hadde signert en frihandelsavtale med Kina. “Arctic Circle” (Polarsirkelen) vil ha sitt formelle stiftelsesmøte i Reykjavik i oktober, melder Barentsobserver.com .

Formålet skal være å ha en årlig samling av stakeholders for ”å fasilitere dialog og bygge relasjoner for å konfrontere Arktis største utfordringer,” heter det.
– Vi har som mål å styrke beslutningsprosessen ved å samle så mange arktiske og internasjonale partnere som mulig i ett, stort, åpent telt, sier forumets hjemmeside.

– Kina, India, Singapore og andre land langt fra Polarsirkelen kan være del av forumet og slik utvide diskusjopnen rundt “det fjerne nords” skjebne, sa Grímsson.

Det finnes allerede at etablert forum for slik dialog, Arktisk Råd som har sitt hovedkvarter i Tromsø. Rådet består av de åtte arktiske nasjonene, Canada, Danmark med Færøyene og Grønland, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og USA. Videre har seks internasjonale urfolksorganisasjoner status av permanente deltakere i rådet. Flere ikke-arktiske stater, internasjonale organisasjoner og ikke-statlige organisasjoner har observatørstatus i Arktisk Råd.

Siste fra forsiden

DNO kjøper fem felt i Norne-området

Enighet i sokkeloppgjøret – lønnsøkning på 44.000 kroner

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger