Arena-program til KUPA

Publisert 11. juni 2013

Arktisk Maritim Klynge (AMK) får Arena-status og skal ledes fra Kunnskapsparken Nord (KUPA) i Harstad.,AMK består av åtte rederier, fem verft, tretten tjeneste og utstyrsleverandører, fem kunnskapsaktører og fire samarbeidspartnere. Prosjektledelsen for AMK er lokalisert til Kunnskapsparken Nord med Jørgen Bratting som prosjektleder.

Nå har statssekretærene Jeanette Moen og Eli Blakstad i Nærings og handelsdepartementet og Kommunal og Regionaldepartementet kunngjort at klyngen får Arena-status.

– Dette er viktig anerkjennelse av det maritime næringslivet i Nord-Norge. Det sier Tor Husjord, daglig leder i Maritimt Forum Nord i en melding.

– Det vi nå ser er at det maritime næringslivet og kunnskapsaktørene i Nord-Norge går sammen for å styrke seg gjennom samarbeid. Dette er en modell man har hatt stor suksess med på Vestlandet hvor en av verdens mest innovative maritime klynger i dag ligger.

Skal bli det ledende kunnskapsmiljøet
Visjonen for AMK er ”å ta en posisjon som det ledende maritime kunnskaps- og industrielle miljøet i Norge knyttet til arktiske utfordringer.” I praksis betyr det at man skal utvikle og implementere utstyr, design og prosesser som gjør maritime operasjoner i arktisk klima mest mulig effektive, trygge og miljørobuste.

– Kunnskap om nordområdene og Arktis befinner seg først og fremst nettopp i Nordområdene, sier Stig Nerdal, daglig leder i Transportutvikling er styreleder i AMK.

– Kunnskapen er i dag til dels fragmentert og det er også et faktum at vi har flere aktører i AMK som er konkurrenter. At klyngen får Arena-status betyr kort sagt at det maritime miljøet i Nord-Norge nå får anerkjennelse, finansiell og politisk støtte fra sentrale myndigheter.

– Oppmerksomheten om Arktis er økende. Det er ingen tilfeldighet at Nordlige Sjørute var hovedtema på verdens viktigste shippingkonferanse (Nor-Shipping), sier han.

– I denne sammenheng spiller den maritime næringen og kunnskapsaktørene i Nord-Norge en svært viktige rolle. Målet vårt nå er å styrke og videreutvikle disse aktørene. Samtidig er vi åpen for å ta inn andre aktører som ønsker å bidra til å nå våre mål.

Følgende bedrifter og etater deltar i AMK:
Torghatten Nord, Seaworks, Hurtigruten, Chrisship Gruppen, Troms Offshore, Nor Supply Offshore, Tschudi, LKAB, Westcon, Hamek, Grovfjord Mek. Verksted, Skarvik, Ballstad slip, Nord-Norsk skipskonsult, Polarkonsult, SMV Hydraulic, PTN, Data Process, Rapp Marine, Transportutvikling, Mercur Solutions, Noweco, Harstad Elektro, Teknor, Namek, Narvik Havn, Norut, UiN, HiN, UiTø, Marintek, Kystverket, Kystvakten, Kunnskapsparken Bodø, Kunnskapsparken Bodø og Maritimt Forum Nord.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger