Publisert 4. februar 2000

Shell startet å bore den omstridte dypvannsbrønnen på Gro i går kveld. I over ett år har operatøren planlagt arbeidet i avgrensingsbrønnen, som oljedirektør Bente Nyland har karakterisert som årets mest spennende.

«Aker Barents» spuddet avgrensingsbrønnen på Gro torsdag kveld.

– Riggen «Aker Barents» er på plass, og brønnen ble spuddet i går kveld, sier Terje Jonassen, kommunikasjonssjef i Shell, til petro.no.

Operatørselskapet har blitt advart mot boring av dypvannsbrønnen, som ligger på mellom 1.350 og 1.500 meters vanndyp. Både SV og Bellona har vist til det gigantiske oljeutslippet i Mexicogolfen og har bedt Shell om å vente med boring på funnet, inntil årsaken til ulykken på «Deepwater Horizon» er klar. Riggen som eksploderte i forrige måned, hadde boret en dypvannsbrønn.

Les også: – Bør utsette boringen av Gro

Bellona-leder Frederic Hauge hevder teknologien for å bore slike brønner ikke er god nok. Shell er uenig.

Tester ny modell
– Planleggingen av Gro-brønnen har pågått i mer enn ett år. Vi tror at Shells grundige prosesser, standarder, kontroller og meget kompetente medarbeidere reduserer risikoen for en tilsvarende hendelse. I tilfelle en hendelse skulle oppstå, har vi en robust beredskap med høyt kvalifiserte medarbeidere og prosedyrer, som er testet gjennom regelmessige øvelser, sier Jonassen.

Les også: Gir ja til årets mest spennende brønn

Avgrensingsbrønnen 6604/10-1 er den andre brønnen som bores på Gro. Funnet i lisens 326 ligger rundt 350 kilometer vest for Sandnessjøen. Shell gjorde funn i letebrønnen på Gro i juni i fjor. Foreløpige anslag av reservoaret er på mellom ti og 100 milliarder Sm3 utvinnbare oljeekvivalenter. Gassfunnet ble gjort på 1.376 meters havdyp.

– På norsk sokkel er dette det største havdypet vi har gjort funn på. Gro er grensesprengende leting og beviser at Shell har en geologisk modell som virker, og som vi for første gang tester i Norskehavet, sier Jonassen.

Tre måneders boring
Ifølge kommunikasjonssjefen går Shell i gang med avgrensing for å få mer informasjon. Operatøren ønsker å finne ut om Grofunnet er drivverdig. Ny 3D-seismikk er samlet inn og evaluert. Shell regner med at boringen tar om lag tre måneder.

Helikoptertransport til og fra riggen går fra Brønnøysund og Helgelandsbase i Sandnessjøen, som blir hovedforsyningsbase. Vestbase i Kristiansund blir et supplement, hvor en del av rørhåndteringen er planlagt.

– Funnet av Gro er et resultat av Norske Shells målrettede evaluering og leting i Norskehavet i mer enn et tiår. Norske Shell ble en viktig dypvannsaktør allerede i 15. runde. Siden funnet av Ormen Lange i 1997, har vi deltatt i åtte letebrønner på dypt vann i Norskehavet, sier Jonassen.

Til Dalsnuten
Shell har også et annet dypvannsprospekt i Norskehavet, som ligger i nærheten av Gro. Dalsnuten skal også bores av riggen «Aker Barents». Vanndypet på stedet er 1.452 meter. Letebrønnen 6603/5-1 S ligger i lisens 392. Boring på Dalsnuten påbegynnes etter at Gro-avgrensingen er ferdig. Om alt går etter planen, spuddes Dalsnuten da i september.

– Vi er fornøyd med at «Aker Barents» skal dekke begge Shells boringer i 2010. Dalsnuten skal teste letemodeller som ikke tidligere er utprøvd i denne delen av Norskehavet, og modellen er ulik de som vi har prøvd ut på Gro. Et funn på Dalsnuten vil kunne åpne opp for nye muligheter også på dypt vann i Norskehavet, mener Jonassen.

Ettersom Gro og Dalsnuten er bygd på to forskjellige, geologiske modeller, øker ikke Grofunnet sannsynligheten for funn på Dalsnuten.

Denne artikkelen er hentet fra Petro . Både Petro og Oilinfo er en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger