Publisert 4. februar 2000

Kampen om olje- og gassreservene på Arktis kan kun løses med en internasjonal lov, konkluderte Russland og Danmark etter samtaler torsdag.

Fem land grenser til den arktiske kystlinjen; Russland, USA, Canada, Norge og Danmark. Alle har gjort sine krav på regionen. Russland sa denne uken at landet vil respondere mot et hvert forsøk på å militarisere Arktis. Landet har selv trappet opp sine militære patruljer i området, skriver Upstream.

Russerne argumenterer med at den undersjøiske Lomonsov-høyden er tilknyttet Sibir via Arktis, og landet gjør krav på en stor andel av sjøbunnen, som skal inneholde 13 prosent av verdens uoppdagede olje og 30 prosent av den uoppdagede gassen.

– Alle problemer i Arktis, inkludert klimaendringer og redusert isdekke, kan løses via internasjonale organisasjoner som Arctic Council, sa den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov til Reuters.

Arctic Council består av fem land med en arktisk kystlinje pluss Færøyene og Island, som begge ligger utenfor den arktiske sirkelen. I fjor mai møttes rådet på Grønland og ble enige om å følge EU-lovverk for Arktis.

Internasjonal lov hevder at fem land med territorium innenfor den arktiske sirkelen kan få en 320 kilometer økonomisk sone.

Den danske utenriksministeren Per Stig Moller sa under møtet at hans regjering samtykket til at samarbeid var den beste måten å løse konflikter.

– Internasjonal lov burde bli brukt dersom det er motstridende krav fra forskjellige stater, sa Moller.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger