Publisert 21. november 2007

Toppledere fra asiatiske land, blant dem Kina og India, lover økt innsats mot klimaendringer og avskoging. Kina vil prøve å fryse sine utslipp på 2005-nivå.

NTB

Alle land må bidra for å hindre farlige, menneskeskapte klimaendringer, men de rike landene må gå i spissen, heter det i slutterklæringen fra Det østasiatiske toppmøtet onsdag.

Erklæringen er et innspill til FNs klimakonferanse, som begynner på Bali om drøyt to uker.
På toppmøtet deltok de ti sørøstasiatiske landene i ASEAN samt Kina, India, Sør-Korea, Japan, Australia og New Zealand.

I erklæringen lover landene å fremme energieffektivitet, alternative energikilder og å stoppe avskogingen. De vil også samarbeide om utvikling og bruk av atomkraft til sivile formål.

Erklæringen er vag og mangler konkrete, tallfestede målsettinger. Den er likevel et uttrykk for at klimaproblemene har rykket høyere på dagsordenen også hos de raskt voksende økonomiene i Øst-Asia.

Kinesisk offensiv
Kina vil øke energieffektiviteten med 20 prosent de neste fem årene og vil forsøke å fryse fast CO2-utslippene på 2005-nivå, sa Kinas statsminister Wen Jiabao til journalister under toppmøtet.

Kinas utslipp av klimagasser har økt kraftig de siste årene, og den asiatiske stormakten er i ferd med å passere USA som verdens største klimaforurenser. Wen konkretiserte ikke hvordan Kina skal få til å stabilisere utslippene på 2005-nivå.

Kina vil også kalle sammen andre asiatiske land til et regionalt klimamøte i Beijing neste år, opplyste Wen. Det blir også tolket som et uttrykk for at Kina ønsker å spille en ledende rolle i regionen på dette området.

Japans statsminister Yasuo Fukuda kunngjorde samtidig en bistandspakke på 2 milliarder dollar, 11 milliarder kroner, til klimatiltak i asiatiske utviklingsland.

Optimistisk
Klimamøtet på Bali fra 3. til 14. desember skal starte forhandlingene om en ny internasjonal klimaavtale. Et av de vanskeligste punktene blir framtidige klimaforpliktelser for raskt voksende utviklingsland som Kina og India.

Ifølge Kyotoavtalen har utviklingslandene ikke konkrete forpliktelser om å kutte sine utslipp. Kina og India mener den rike verden først må gjøre noe som monner for å redusere sine CO2-utslipp, før utviklingslandene pålegges å kutte sine.

Samtidig er både Kina og India svært sårbare for klimaendringer, og risikerer omfattende skadevirkninger særlig for jordbruket.

Australias utenriksminister Alexander Downer mener erklæringen fra toppmøtet i Singapore øker sjansene for et vellykket møte på Bali, og håper den bidrar til at også Kina og India vil ta på seg konkrete klimaforpliktelser.

– Jeg tror det har vært et vannskille når det gjelder Kinas og Indias holdning til klimaendringer, sa Downer til journalister under møtet.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger