Publisert 15. november 2007

Rogalandsselskapet Albedotech mener de har løsningen på hvordan den globale oppvarmingen kan bremses. Olje- og energiminister Åslaug Haga vil bidra til å bevise effekten av oppfinnelsen.

Et tynt, lyst teppe av naturlig materiale kan både senke temperaturen og gjøre jorda mer fruktbar, stanse ørkenspredning og bremse oppvarmingen av jordkloden.

Det er Torfinn Johnsen fra Sandnes og selskapet Albedotech som står bak oppfinnelsen som kan bremse den globale oppvarmingen. Johnsen har allerede fått flere priser for oppfinnelsen.

– Enormt spennende, sier olje-
og energiminister Åslaug Haga.

Nå vil olje- og energiminister Åslaug Haga bidra til å bevise klimaeffekten med forsøk i stor målestokk, skriver NRK.no.

– Det er enormt spennende. Det er opplagt at de har tatt tak i noe som kan vise seg å være fenomenalt viktig for kloden fremover, sier hun.

Støtte
Haga vil nå diskutere saken med andre ministre i regjeringen for å finne et opplegg som kan virke understøttende.

– Jeg mener det er mye å hente ut av dette i et klimaperspektiv, et miljøperspektiv, et utviklingsperspektiv og et landbruksperspektiv. Vi må sette oss ned og se om vi kan få til et opplegg som virkar understøttende. Vi må jo være opptatt av å få de over kneika, sier hun til statskanalen.

Torfinn Johnsen kallar oppfinnelsen en biomembran som gjør at jorda reflekterer mer av solvarmen. Dermed blir jorda kaldere – og mindre vann fordamper. Flere forsøk i Afrika viser ifølge NRK at dette fungerer veldig godt.

Internasjonal interesse
Johnsen har sikret seg patent over store deler av verden, og vil sammen med sine partnere bevise klimaeffekten med forsøk i stor målestokk.
– Vi holder på i samarbeid med Cicero som er en del av FN sitt klimapanel, og seriøse forskere, å finne ut hvor stort areal vi trenger for å påvirke det globale klimaet, sier Johnsen.

Ifølge NRK venter FN sitt matvarefond spent på at denne naturens solkrem skal komme i kommersiell bruk. Russarne ser for seg at den kan brukes til å berge tundraen, og tørke er ikkje lenger bare et problem for Afrika. Også USA og Australia venter spent på biomembranen fra Norge.

Se også:
Kan redusere drivhuseffekt (ekstern lenke)

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger