Publisert 4. februar 2000

Totals første norske fast track-konsept, Nordsjøfeltet Atla, blir snart en realitet. De første store kontraktene har gått til Subsea 7 og Aker Solutions.

ALT HIT: Produksjonen på Atla skal strømme til Statoils
Heimdal (Foto: Statoil)
MARINE OPERASJONER: Subsea 7 skal ta seg av alle marine
operasjoner og rørledninger på Totals Atla-felt
(Foto: Henrik Salthe)

Gass- og kondensatfeltet Atla, lokalisert i lisens 102C i Nordsjøen, ligger rundt 23 kilometer nordøst for Heimdal og åtte kilometer unna undervannsinstallasjonene på Byggve og Skirne. Feltet er operert av Total (40%), og øvrige feltpartnere inkluderer Petoro (30%), Centrica (20%) og Det norske (10%). Ressursgrunnlaget er beregnet å være rundt 12 millioner fat oljeekvivalenter.

Den ellevte juli i år besluttet partnergruppen for feltet at man skulle gå for en hurtigutbygging av feltet, tilsvarende metodene Statoil nå er godt i gang med flere steder på norsk sokkel. Det store målet er å ha produksjonen fra feltet i gang under to år etter siste letebrønn. Det vil si innen oktober 2012.

Enkelt konsept
Atla skal bygges ut med én undervannsbrønn med tilhørende strømningsrør og kontrollkabel. Alt skal basere seg på utprøvd teknologi, og ny teknologikvalifisering skal dermed ikke være nødvendig. Subseamodulene skal senkes ned, og det planlegges ingen bemannede dykkeroperasjoner.

Feltet skal kobles opp mot Skirne-rørledningen, som sender produksjonen til plattformen på Heimdal.

Subsea 7 tar marine operasjoner
PetroMedia har fått bekreftet at Engineering, Procurement, Supply and Construction-kontrakten (EPSCen) for alle marine operasjoner, inkludert rørledningen, er tildelt Subsea 7.

Atla vil trenge en sju kilometer lang 10″ rørledning koblet mot Skirne, samt en kontrollkabel for styresignaler og kjemikalieinjeksjon fra Byggve.

Selv om Atla bare er beregnet å produsere i tre år, har utstyret som bestilles en designlevetid på 15 år.

Aker Solutions får subseamodulene
Engineering, Procurement and Construction-kontrakten (EPCen) for subsea produksjonssystemer er tildelt Aker Solutions. FMCs «hyllevarer» har blitt mye omtalt i forbindelse med Statoils fast track-utbygginger, men Aker Solutions har også tatt i bruk et tilsvarende system. Det har vært lønnsomt og utslagsgivende ved prosjekter som Oselvar, Trym, Fossekall/Dompap og Oyo-feltet utenfor Nigeria. Alle disse prosjektene har landet i fast track-kategorien, og Aker Solutions har levert subseasystemer til dem alle.

Verken operatøren eller noen av de aktuelle kontraktørene ønsker ovenfor PetroMedia å kommentere verdi- eller kostnadsrammene, men de totale investeringene på Atla er beregnet til å lande på rundt 1,4 milliarder kroner.

Modifikasjonsjobben gjenstår
Den siste store jobben relatert til Atla-utbyggingen er de nødvendige topsidemodifikasjonene på Statoils Heimdal-plattform, som skal ta imot produksjonen fra Atla (sammen med strømmen fra Skirne og Byggve). Vedlikehold av både rørledning og subseautstyr på Atla vil følge det samme vedlikeholdsprogrammet som Skirne og Byggve, som nå har produsert i nærmere syv år. For Heimdals del vil ikke operatør Total sette i gang spekulasjoner, men sier dialogen med Statoil er tett:

– Vi er i tett dialog med Statoil på dette, både angående arbeidsomfang og tidsaspekter. Siden Statoil er operatør for Heimdal, er mye opp til dem hvordan kontraktsfordelingen der blir, sier informasjonssjef i Total, Leif Harald Halvorsen, til PetroMedia.

– Det er uansett ikke langt unna. PUD for Atla er sendt inn, og jeg regner med at den vil bli godkjent om noen uker. I påvente av den, avventer vi resten av kontraktspakken, sier Halvorsen.

Les mer om kommende og pågående prosjekter i vår NCS Field Development Guide 2011 i siste utgave av vårt bransjemagasin PetroNews. Klikk her for å lese bladet digitalt , eller kontakt oss for å motta en fysisk kopi av bladet .

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger