Publisert 13. februar 2008

Aboriginen Lola Edwards gråt da hun hørte statsminister Kevin Rudd be om unnskyldning for mishandlingen Australias urbefolkning ble utsatt for gjennom mange år.

NTB

– Alt jeg klarer å tenke på, er min kjære mor og far som fikk oss revet ut av armene sine. Jeg har all grunn til å være bitter og delt, men er det ikke. Dette er Australias historie, dette er den virkelige historien, og dette er hva som skjedde med meg, sier 61 år gamle Edwards.

Statsminister Kevin Rudd ba onsdag formelt om unnskyldning for overgrepene mot aboriginene og sa i nasjonalforsamlingen at tvangsassimileringen de ble utsatt for, er en stygg flekk på nasjonens sjel.
– I dag har nasjonalforsamlingen kommet sammen for å gjøre det som er riktig, sa Rudd, som overtok som statsminister etter å ha slått tidligere statsminister John Howard i valget i november i fjor.

Smak av bjørnebær
I mange år ble barn av aboriginer tatt med tvang fra sine foreldre og satt i fosterhjem. I alt ble flere titusen barn tatt fra foreldrene.

Edwards forteller at hun den dag i dag kjenner smaken av bjørnebær i munnen når hun tenker på dagen hun som fireåring ble tatt fra morens armer av en australsk sosialarbeider.
– Jeg holdt fast i mammas kjole, hun hadde tatt meg med for å plukke bjørnebær. Sosialarbeideren sa at vi skulle på sirkus, sier hun.

Edwards ble først gjenforent med moren i 1980.

Rapport
Unnskyldningen kommer elleve år etter offentliggjøringen av en rapport som viste at mellom 10 og 30 prosent av aboriginenes barn ble tatt fra sine familier mellom 1910 og 1970.

Tidligere statsminister John Howard avviste i alle år anbefalingen i rapporten om å komme med en formell unnskyldning. Han ville ikke gjøre mer enn å beklage.

Men Rudd gjorde en formell unnskyldning til første punkt på dagsordenen etter at hans sosialdemokratiske parti vant valget etter tolv år med konservativt styre.

Rundt 100 av barna som ble tatt fra sin familie, var til stede i nasjonalforsamlingen onsdag, mens tusener hadde samlet seg på plenen utenfor for å følge med på storskjerm. Mange av dem tørket bort tårer da Rudd talte.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger