Publisert 29. november 2007

En ny bok om Gerd-Liv Vallas avgang viser at det var langt sterkere intern motstand i LO mot Valla enn tidligere kjent., NTB

Men både statsminister Jens Stoltenberg og partisekretær Martin Kolberg avviser at Ap benyttet sjansen til å bli kvitt Gerd-Liv Valla som LO-leder da Yssen-saken dukket opp.

– Jeg skjønner ikke hvordan problemstillingen om at Ap utnyttet situasjonen i Yssen-saken kan oppstå. Det dreide seg om en personalsak i LO som partiet ikke hadde noe med, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Det er riktig at det har vært uenighet mellom LO og Ap på noen områder. Men derfra til å si at Yssen-saken ble brukt som plattform til å fjerne Gerd-Liv Valla politisk, er det langt. Det skjedde rett og slett ikke, sier Ap-sekretær Martin Kolberg til NTB.

Kolberg sier at det heller ikke er slik at Ap brukte situasjonen som oppsto i Yssen-saken til å dytte Valla utfor stupet.
– Det hevdes at høyresiden i Ap, som skal være meg, hev seg på da Yssen-saken dukket opp. Men vi hev oss ikke på for å bli kvitt Valla. Vi gjorde ingenting, sier Kolberg.

Ville gå av
Journalist Torstein Tranøy i Dagens Næringsliv skriver i sin bok «Vallas fall» at halve LO-ledelsen og to av Vallas nærmeste rådgivere hadde bestemt seg for å gå av dersom Valla ble sittende som LO-leder. De følte seg lurt av Valla i konflikten om Ingunn Yssen, og hadde store problemer med Vallas lederstil.

LO-sekretær Ellen Stensrud er blant dem som nå tar et kraftig oppgjør med Valla. I boken sier hun at Valla hadde en lederstil som gjorde at det før eller siden måtte komme en smell.

Stensrud forteller også at Valla ved et par anledninger ba henne slutte i LO. Den ene gangen var i forbindelse med hennes fars død, den andre i forbindelse med ansettelsen av Yssen. Likevel har Stensrud valgt å holde en lav profil fram til nå.

Ingen kommentar
Verken Ellen Stensrud, hovedkasserer Bente N. Halvorsen eller LO-sekretærene Rita Lekang og Trine Lise Sundnes ville onsdag kommentere den nye boken. Men i en pressemelding sa de at de har sett det som viktig å bidra til «et helhetlig bilde av hvordan vi i LOs ledelse opplevde situasjonen».

«Dette har vært helt nødvendig ut fra det faktum at Gerd-Liv Valla hadde besluttet å skrive bok om saken», het det videre i pressemeldingen.
Heller ikke LO-leder Roar Flåthen ville onsdag kommentere boken.
– Jeg har ikke lest boken til Torstein Tranøy ennå, og jeg vil lese den nøye før jeg eventuelt gir konkrete kommentarer, sa Flåthen til NTB.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger