Publisert 4. februar 2000

Statsbudsjettet 2013: Med blant annet 130 mill. til kartlegging i nord, bevilgning til forsknings- og kompetansesenter og 1,4 mrd. til forskningsskip er Kjell Giæver i Petro Arctic positiv satsingen i nord.

I statsbudsjettet 2013 bevilges det ti millioner til forskning. Den økte bevilgningen vil blant annet gå til å etablere et forsknings- og kompetansesenter for petroleumsvirksomhet i nordområdene og arktis.

Målet er at et slikt senter skal bygge kompetanse i Nord-Norge, og senteret forventes å være i drift fra midten av 2013, ifølge en pressemelding fra Olje- og energidepartementet.

– Vi er veldig glad for at regjeringen følger opp sin satsing på arktisk kompetansesenter i nord med midler og får det etablert, sier Kjell Giæver i Petro Arctic.

– Vi ser med spenning på hvordan kompetansesenteret blir, sier han.

130 mill. til kartlegging
I tillegg foreslår Regjeringen å bevilge til sammen 130 millioner kroner i 2013 til kartlegging, seismikkundersøkelser og andre geologiske datainnsamlinger. Dette er i hovedsak knyttet til havområdene ved Jan Mayen og vest for delelinjen i Barentshavet.

Giæver er også positiv til seismikksatsingen.

– Vi er avhengig av at leteaktiviteten ligger på et høyt nivå for at det skal skape ringvirkninger, og for oss er Jan Mayen et spennende område som ligger i nord, sier han.

Giæver legger til at Petro Arctic er fornøyd med at regjeringens nordområdesatsing videreførers og styrkes.

– I nord er vi avhengig av et godt komplementært næringsliv og at statens midler brukes på tvers av næringene og skaper et robust og attraktivt samfunn i nord, sier han.

– Viktig å satse på CO2-håndtering
Regjeringen vil også gi omkring 3,4 milliarder kroner til CO2-håndtering i statsbudsjettet for 2013.

– På lang sikt er det også viktig å satse videre på CO2-håndtering. Skal vi få til en industriell bruk av gass i nord er løsningen på CO2-utfordringene viktig å få til, sier Giæver.

Krafttilgang sentralt
I en egen del av statsbudsjettet gir regjeringen status for energipolitikken, der krafttilgang er et tema. Der står det at det blant annet gjennom Nettmeldingen er fastlagt en politikk for utbygginger og reinvesteringer i det sentrale overføringsnettet.

– Det er helt sentralt for nordområdene at man skal få tilgang på kraft inn og ut av landsdelen. At Regjeringen fortsetter sin satsing på nettutbygging i nord er gledelig, sier Giæver.

Petro Arctic har også vært en viktig støttespiller for Nordområdesenteret ved Universitetet i Nordland, som gjennom statsbudsjettet for 2013 har fått ti millioner kroner i grunnbevilgning for å sikre langsiktig og stabil drift.

– Dermed kan det gode arbeidet i nord fortsette, sier han.

Gode verktøy viktig
Et nytt isgående forskningsfartøy til en verdi av 1,4 milliarder kroner, som skal eies av Norsk Polarinstitutt og drives av rederiavdelingen ved Havforskningsinstituttet, ligger også inne i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2013. Dette skal stasjoneres i Tromsø. Giæver er positiv også til denne satsingen.

– Det er viktig at vår næring har gode verktøy, sier Giæver.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger