Publisert 4. februar 2000

De små leverandørenes kontrakter med Statoil får vann på mølla og flere ansettelser. – Statoils kjøpemakt er uheldig, mener Ståle Kyllingstad.

IKKE FORNøYD: Ståle Kyllingstad i IKM-gruppen er ikke fornøyd med Statoils kjøpemakt.

Statoil mener det ikke er grunn til å frykte selskapet og dets kjøpemakt, men for leverandørene er bekymringen reell.

– Statoil har enorm kjøpemakt. Når selskapet forhandler med en kunde som har over 50 prosent av sin omsetning fra Statoil, er det klart maktbalansen blir skjev. Det blir så urolig viktig for den ene parten å komme i mål, sier Ståle Kyllingstad til Stavanger Aftenblad.

Kyllingstad er grunnlegger av IKM og styreleder i Norsk Industris olje- og gassutvalg, og han forklarer for Aftenbladet at svært få nisjer kan klare seg uten en kontrakt fra Statoil.

– å få kontrakt med Statoil gir automatisk volum og sikkerhet, sier Kyllingstad.

Avgjørende
Også direktør i oljeserviceselskapet Weatherford, Rolf Leknes, bekrefter Kyllingstads påstand. Hans selskap har flere avtaler med Statoil, noe som er avgjørende.

– Statoil opererer over 80 prosent av aktiviteten på sokkelen. Er du ikke der er du ikke inne i det hele tatt. 60 prosent av vår omsetning kommer direkte fra Statoil-kontrakter, sier Leknes.

Leknes forteller videre at de mener Statoil gjør en god jobb for å bevare mangfoldet i leverandørmarkedet, men at det kan være grunn til å stille spørsmål om størrelsen. Etter det avisen erfarer skal flere selskaper være redde for å snakke om sitt forhold til Statoil av frykt for å miste kontrakter, dette er det ifølge Statoil ingen grunn til.

– Det er i tilfellet en uberettiget frykt. Ståle Kyllingstad i IKM-gruppen har vært en av våre fremste kritikere, og han kasserer likevel inn store kontrakter med oss. Vi tar ikke hensyn til slike ting når vi sitter ved forhandlingsbordet, sier direktør for anskaffelser i Statoil, Anders Opedal.

Et av selskapene som har erfart at Statoil-kontrakter kan gi vann på mølla er Karmøy-bedriften Deepwell som fikk kontrakt med selskapet i 2009. Før dette var selskapet 25 ansatte, i dag er de oppe i 105 mann. Selskapet har i dag om lag 70 prosent av sin omsetning fra Statoil.

– Det er for få som utfordrer Statoil. Dette ser vi også i lisensene på sokkelen. Lisenspartnerne når ikke gjennom, Statoil kjører sitt løp, sier Kyllingstad.

– Statoil er et så raust og profesjonelt selskap at de tåler berettiget, konstruktiv kritikk, er Opedals kommentar til Kyllingstads kritikk.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger