Publisert 4. februar 2000

Aktører i Mexicogolfen må nok en gang endre planer etter Macondo-ulykken. Nå avlyses neste års lisensrunde, men det skal være nok å gjøre, i alle fall for Statoil og Rocksource.

Forrige uke meldte International Association of Geophysical Contractors at lisensrunden for 2011 blir utsatt. Dette betyr i praksis at lisensrundene som har foregått årlig, en gang på våren og en gang på høsten, blir avlyst for første gang siden 1965. Neste utlysning blir i 2012.

Vanligvis holdes det en lisensrunde for den sentrale delen av golfen i mars, mens den vestlige delen blir utlyst i august. I år ble augustrunden utsatt på grunn av ulykken på «Deepwater Horizon» og den påfølgende lekkasjen fra Macondobrønnen. Utsettelsen av neste års lisensrunde vil dermed bety at det ikke er lisensrunde på to år og to måneder.

Nok å gjøre

NOK å GJøRE: Statoil trenger
ikke flere lisenser i Mexicogolfen
inntil videre forteller Bård Glad
Pedersen i Statoil.
Foto: STATOIL

Men selv om det ser ut til at det ikke blir delt ut lisenser neste år så har Statoil nok å gjøre, inntil videre. Informasjonssjef i Statoil, Bård Glad Pedersen, forteller at Statoil er en av de største lisenshaverne i området.

– En eventuell beslutning om å utsette lisensrunder i 2011 vil ikke ha vesentlig betydning for Statoil. Vårt fokus er nå på forberedelser for å kunne gjenoppta sikker boring i henhold til nye regler i Mexicogolfen, sier Glad Pedersen.

Lisensrundene i USA fungerer som et salg, og det skal være så mange som 216 lisenser til slags i det som skulle vært marsrunden, mens hele 218 lisenser kan få nye eiere hvis det blir noen augustrunde likevel. Disse utdelingene kan bety millioner av dollar i inntekter til den amerikanske staten.

Det norske seismikkselskapet TGS’ aktivitet i Mexicogolfen er stor, og med mindre leting kan det spøke for inntektene fra golfen, som til enhver tid ligger på mellom 35 og 40 prosent av den totale omsetningen.

– Jeg fikk beskjeden fra IAGC på epost ved midnatt norsk tid onsdag. Dette er ikke en offisiell uttalelse, men det er publisert av vår bransjeforening, og er etter mitt syn det mest offisielle dokumentet som er lagt frem så langt, sier Kristian Johansen i TGS til Dagens Næringsliv.

Johansen påpeker at det ikke er positivt for selskapet at aktiviteten nå faller, men at dette skal være priset inn grunnet spekulasjoner på forhånd.

– Vi er ikke overrasket over dette, og synes det var greit å få en avklaring, sier Johansen.

Lanserer boreprogram
Til tross for at det er mulig at det ikke blir lisensutdeling i USA neste år, tror ikke Per Anders Muri i Rocksource at det vil ha noen avgjørende betydning for selskapets satsing i golfen.

– Vi har allerede en god portefølje, og fokus i 2011 vil være i leteporteføljen vi allerede har sanksjonert. Derfor er ikke en eventuell avlysning avgjørende for oss, sier Muri som er kommunikasjonssjef i Rocksource.

Rocksource forteller til Petro.no at de planlegger å lansere et boreprogram i 2012 uavhengig av lisensrunde.

Etter det IAGC melder er lisensrundene utsatt ett år, og vil tas opp igjen 2012.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger