Avlyser Veidnes

Publisert 14. november 2013

Ilandføring av olje fra Barentshav-feltet Johan Castberg til Veidnes i Nordkapp blir for dyrt. Isteden blir feltet utbygd med produksjonsskip med lager og lossekapasitet (FPSO – Floating Production, Storage and Offloading vessel) spår Rystad Energy., Veidnes-rørledningen utgår, mens FPSOer blir feltsentre på Johan Castberg , sier Rystad Energy i det de anser som det mest sannsynlige framtidsscenarioet for nordnorsk sokkel i 2030.

Analytikerne i selskapet har utarbeidet en rapport for PetroArctic, ProBarents, Innovasjon Norge og Kunnskapsparken Nord. Basert på analysene i denne rapporten, har Rystad Energy utarbeidet tre scenarioer for olje- og gassrelatert industri i Nord-Norge i 2030: Basisscenario (”mest sannsynlig”), Oppsidescenario (øvre grense for hva som er realistisk innen 2030) og Nedsidescenario (nedre grense for aktivitet med dagens prognoser). Rapporten blir presentert i sin helhet på Nordområdekonferansen i Stavanger i dag.

I Basiscenarioet er Johan Castberg utbygd med en FPSO, og ikke en semi med rør til land, som lisenspartnerne gikk for ved konseptvalget i vår. Lisensen har senere utsatt prosjektet og vil se på konseptet på ny, både i lys av nye skatteregler og manglende suksess i letingen rundt Johan Castberg.

– Dere tror altså ikke på Veidnes-ledningen?

– Nei, ikke i Basisscenarioet vårt for regionen, sier Jarand Rystad, Managing Partner i Rystad Energy til Petro Media News.

– Dette er evaluert utfra de funnene som er gjort, eller rettere sagt ikke gjort, rundt Johan Castberg. Her var planen riktignok en ilandføring til Veidnes i ved Honningsvåg, men da så man for seg tilleggsressurser. Så langt har dette ikke slått til, tilleggsressursene har uteblitt, sier Rystad til Petro Media News.

– Vi har gjort studier av tidligere utbygde felt på norsk sokkel, og vurdert ressursbaser og avstand til land som drivende faktorer for hvilke løsninger som har blitt valgt. Når vi sammenligner tallene, faller Johan Castberg i et område hvor det er mest regningssvarende med en FPSO (Floating Production, Storage and Offloading vessel – produksjonsskip med lagringskapasitet).

Rystad mener dette ikke burde komme som en bombe på noen, og at man har fått flere indikasjoner på dette underveis.

– En annen ting er at det nye skatteregimet i mindre grad stimulerer investeringer versus operasjonskostnader, så felt som før kunne blitt utbygd med rør, vil nå kunne bli bygget ut med mindre kapitalintensive løsninger selv om det betyr høyere operasjonskostnader, slår han fast. Dette kan skje selv om anleggene ligger i tiltakssonen og får Snøhvit- betingelser på avskrivingene, slår han fast.

– Men, legger han til.

– Ressursgrunnlaget på Johan Castberg er stort nok til at utbyggingen er med også i Nedsidescenarioet, og i Oppsidescenarioet er tilleggsressursene påvist og det går rør til land.

Tror ennå på Veidnes

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger