Publisert 4. februar 2000

Statoil har fått et gjennombrudd på Heidrun ved å injisere avsaltet sjøvann i reservoaret. Det avsaltede vannet setter fart i den immobile oljen, og øker utvinningen kraftig.

øKER PRODUKSJONEN MED AVSALTET VANN: På
Heidrun. (Foto: STATOIL)

Prosjektet har pågått i 10 år, men nå er resultatene klare. Og det lover godt: Under pilotprosjektet på Heidrun fikk man nemlig ut rundt 20 prosent av den immobile oljen i reservoaret. Dette er olje man ikke klarer å produsere med konvensjonelle metoder, og andelen er også fire-fem ganger større enn man forventet med bakgrunn i laboratorietestene.

– Vi har tidligere mislyktes med et lignende forsøk på Snorre-plattformen, og ingen har tidligere fått til dette offshore. Det vi nå opplever, er et gjennombrudd. Vi mener funnene er så viktige at vi mener det er verdt at statsministeren får en briefin om dem, sier forskningsdirektør Karl Johnny Hersvik i Statoil til Dagens Næringsliv.

Og det skal han også få: i dag vil nemlig Helge Lund gi statsminister Jens Stoltenberg en presentasjon av teknologien.

Sjøvannsinjeksjon brukes allerede i dag, men nøkkelen til gjennombruddet er avsaltingsprosessen. Det avsaltede vannet skaper en kjemisk reaksjon som gjør at mer olje slipper steinen som den er fanget i. For Heidrun sin del vil dette bety en produksjonsøkning på 12 til 15 millioner fat. Omtrent halvparten av den gjenværende oljen på de ti største feltene på norsk sokkel er klassifisert som immobil.

– Vi går nå i gang med tester av nye reservoarer, og har et mål om å komme i gang med ordinær drift i 2015. Den tiden trenger vi, men når vi kommer dit, skal vi i hvert fall feire, sier Tore Kulset, som er prosjektleder for prosjektet.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger